Няколко съвета за тези, които търсят поле за изява в бизнеса

С всяка година условията за стартиране на нов бизнес в България стават все по-добри. Страната ни и най-вече столицата София попадат в класации за идеални за започване на стартъп места по света

Достъпът до проекти, осигуряващи финансиране, качественият интернет, както и желанието на гражданите да купуват български продукти, а не вносни, осигуряват една добра среда за започване на нов бизнес

IT индустрията и земеделието са сектори, в които можем да се конкурираме (и го правим) в световен мащаб, пише Uspelite.com

За тези от вас, които са предпочели да се реализират у нас, ето 5 идеи, които не изискват значителен капитал:

1. Писане на статии

Множество сайтове се нуждаят от свежо съдържание или копирайт текстове. Ако писането ви се отдава, то това би бил добър източник на допълнителни доходи, а дори и основна работа. Има търсене, както за статии на български, така и на английски. Естествено, английските са по-добре платени. Има редица сайтове, където да намерите клиенти. 

Основните са Fiverr, UpWork, Freelancer.com. В началото най-вероятно ще имате по една поръчка на няколко дни, но след 20-30 статии и добри отзиви от клиенти, няма да можете да смогвате да изпълнявате поръчките.

Виж още: 4 съвета, преди да стартирате нов бизнес​

2. Работа на свободна практика (Фрийленс)

Да работиш, докато обикаляш света. Това е мечта на много млади хора е да имат възможността да обикалят света, докато работят. Това е и едно от най-голямите предимства на фрийлансърите – могат да работят от всяка точка по земното кълбо. По принцип можете да практикувате почти всяка професия, която изисква работа онлайн, като фрийлансър, но най-разпространените фрийлансъри са програмисти, дизайнери, писатели и маркетолози. 

Но не оставайте с впечатение, че ще можете да изкарвате достатъчно средства с 1-2 часа работа дневно. Има дни, в които ще сте затрупани с работа, както и такива, в които ще сте свободни. Като за начало изградете портфолио от проекти, които сте завършили, за да можете да покажете на какво сте способни. Следващата стъпка е да потърсите клиенти в UpWork, Freelancer.com и Fiverr.

3. Безплатни туристически курсове

Функционират на принципа на бакшишите - ако турът е бил интересен и завладяващ, туристите оставят бакшиш. Техния размер варира, но е прието да се оставят поне 5-10 лв, което при групи от по 10-15 души ви гарантира един добър доход. Ако живеете в град с интересна история или настояще, владеете чужди езици и сте комуникативна личност, то този бизнес е точно за вас. Обичайните посетители на този тип турове са хора, които пътуват самостоятелно или в малки групи. Туровете могат да бъдат, както исторически, така и за изкуство, храна, обичаи и култура, обиколки по барове и други.

4. Електронен магазин

Предимството на оперирането на електронен магазин е, че можете да достигнете и продавате на хора от цял свят. Електронната търговия е развита дотам, че дори не е необходимо да държите стока на склад, защото можете да използвате дропшипинг. За да стартирате, ви е нужно да изградите уебсайт, където да продавате продуктите и да развиете канали за трафик. 

Ако имате умения за програмиране, тук те могат да са от голяма полза. Можете да привличате клиентите си чрез "Гугъл", "Фейсбук" и имейл. Започнете с продукти, с които сте запознати, тъй като ще ви е по-лесно да ги продавате. След като натрупате опит, развийте портфолиото си, като предлагате и други продукти. В този случай, обаче необходимият капитал за стартиране е от 500 до 2000 лв.

Виж още: Как да направим бизнес контакти в "Линкедин"​

5. SEO-консултант

В днешно време за един бизнес е задължително да има уебсайт. Но също така трябва да изплува над останалите, за да бъде открит от потребителите и да генерира продажби за бизнеса. Все повече фирми в България осъзнават значимостта на това да имат силно присъствие в интернет. Всяка от тях има желание да се появява на първа страница в Google и е готова да отдели средства от бюджета за тази цел. 

Намирането на клиенти не е трудно, поради голямото търсене, но трябва да внимавате с конкуренцията. Поради ниските бариери за навлизане повечето SEO консултанти се конкурират основно чрез цената. За да стартирате SEO бизнес, е необходимо да имате предварителни умения, тъй като факторите се променят изключително бързо и трябва да знаете кое работи и кое - не. Тук ни трябват 2000 лв., за да започнем.

Източник: Uspelite.com