Разберете доколко сте ефективни в стремежа си да постигате професионални успехи

Ето пет прости правила, които ще ви помогнат да напреднете в кариерата:

1. Стремете се винаги да получавате удоволствие от работата си

Човекът е устроен така, че по-лесно получава удоволствие от нещо, ако има и изгода от него. Ако вашата работа започва да ви омръзва, потърсете друг смисъл в нея: повишавайте квалификацията си, обучавайте колеги, усвоявайте гранични професии или дейност.

Усъвършенствайте се до степен "мога да го правя със затворени очи", водете си личен регистър на грешките, подобрявайте отношенията с клиентите и колегите, предлагайте рационални решения, подобрявайте бизнес процесите, добавяйте творчески нюанси, учете се да сте в състояние на медитация по време на работа, размишлявайте над важни житейски въпроси или работете така, че да поддържате силите си в баланс. Станете Майстор. Бъдете интересен за колегите си. 

Изчерпали сте всички изброени възможности? Започнете да си търсите друга работа.

Виж още: 5 съвета как да си поискаме повишение

2. Отказвайте на клиента от чуждо име

Отказът може да повлияе на кариерата и авторитета ви. Но трябва да се отказва, когато случаят го изисква! Вежливо се позовавайте на висшестоящото началство, инструкции, разпореждания.

Лично вие бихте направили каквото е нужно, но, уви, правилата са си правила – нали така?! 

За съжаление, това е проблем от компетенциите на ръководството, а то вече е взело принципно решение по такива теми и няма как да се върви против установения ред. Ето ви удобната форма за отказ, от която няма да пострадате! А и ще съхраните както собственото си самочувствие, така и нормални отношения с клиентите.

Виж още: Бърза кариера

3. Поддържайте няколко варианта на професионална биография

Притежавате много умения и качества? Но пък сте наясно, че някои работодатели се отнасят подозрително към широките специалисти. Не е беда. Напишете няколко варианта на професионална биография, в различни формати, с различно съдържание – както разширено, така и тясноспециализирано. 

Използвайте варианта, който е най-подходящ за конкретния работодател. Периодично публикувайте свои CV-та на специализирани сайтове. Но никога не го правете, ако не искате да напускате настоящата си месторабота.

Виж още: Не правете това на новата си работа

4. Отказвайте предложения, в които е интересна само заплатата

В кариерата не всичко е пари, а и те винаги спазват правилото да следват победителите. Затова търсете работа, пълна с творчество, нови проекти и вълнуващи експерименти - всичко, което ви позволява да се разгърнете. Обръщайте внимание на предложения, където може да научите нещо ново. Това ви гарантира продължителен интерес към работата.

Виж още: Когато напускате работа...

5. Заплатата обсъждайте най-накрая

На интервю за работа подробно изследвайте бъдещата си дейност. Узнайте какво очакват от вас на новото място. Определете какви са възможностите - както за изявата ви като професионалист, така и за повишаване на личните ви нива на компетентност. И чак тогава отворете темата за размера на заплатата.

Виж още: Пет неща, които е добре да правите всяка сутрин

Източник: "Мениджър Нюз"