Явно? По-скоро не

Пеевски си показа парите. Официално. И по всичко личи, че е на път да излезе от политиката, отваряйки вратата за евентуално партньорство между ГЕРБ и ДПС. Борисов не веднъж беше заявявал, че именно солидната фигура на Пеевски пречи на евентуално партньорство между двете партии. 

Видима беше острата неприязън между втората фигура в ГЕРБ - Цветан Цветанов, и Пеевски. И двамата искат контрола върху службите за сигурност, от което идваше сблъсъка. Защото както знаем, информацията е сила, а силата осигурява тежест и влияние.

Очевидно вече се оказва, че Пеевски е бил убеден, че повече тежест не му е нужна, и сега се очаква с настъпването на новия политически сезон той да се оттегли, поемайки официално обръча от фирми. Все още помним изказванията на Доган. 

Така пътят за явни партньорства между ГЕРБ и ДПС е отворен. Въпросът е ще се възползват ли?

Може да изненадващо, но по-скоро не. Поне на първо време. Има много фактори, които подсказват, че е по-разумно партньорството между двете сили да остане такова, каквото е в момента - прикрито. 

Първо да изясним. Сериозно, смята ли все още някой, че няма негласна договорка между двете партии. Още с идването на втория кабинет на Борисов медиите, за които се твърди, че са на Пеевски (а вече не само се твърди), започнаха да издигат пропаганден чадър над ГЕРБ и министрите им. 

Имаше атаки срещу коалиционния партньор - Реформаторския блок, които да отслабят позициите им и да подкопаят няколко реформи, които имаше нужда да станат по начина на ДПС, но нищо срещу ГЕРБ. Дори напротив, предимно положителни думи и оценки. 

Да добавим и ключовите включвания на ДПС в спорни решения, предлагани от ГЕРБ, които не събираха достатъчно подкрепа в парламента. Да, има нещо под официалното противопоставяне мнозинство-опозиция.

Та защо ГЕРБ и ДПС да не разкрият аферата си и да се приключи с коалиционния брак с реформатори и патриоти?

Защото не е изгодно за ГЕРБ, поне не засега. 

В ГЕРБ има умни глави, които помнят и виждат какво се случва сега с БСП. Коалицията с ДПС превърна социалистите от силна партия в среден играч, който само привидно заема второто място, но е изолиран в ъгъла и ще продължава да губи подкрепа. 

Танца, който ГЕРБ биха водили с Местан/Доган трябва да е изключително внимателен, за да не се озоват и те в кюпа на партиите, които някога бяха силни. Политиката на ДПС е експанзивна. Те искат старите си територии в земеделието, туризма, МВР. Вече "завладяват" водещи позиции в региони на България, където преди никога не са били силни. Откакто Местан е на чело на Движението за права и свободи, вече наблюдаваме една организация, която е безспорна втора политическа сила, каквото и да показват числата.

Подобен партньор е далеч по-неудобен от Реформаторския блок. Вярно, с ДПС е много по-лесно да се разбереш по тривиалните въпроси, но винаги ще очакваш да дебнат в търсене на нови сили, докато не се окажеш в позицията на БСП - болен здрав носи. 

Тук е и втората точка - ДПС са по-скоро резервен, спасителен вариант, ако стане нужда от рязка намеса. Коалицията, макар и във вариант 2+2, все още работи, макар и с побутвания от ДПС. И за ГЕРБ, и за ДПС засега това е по-удобно.

От една страна позволява на ДПС да играе опозиция, омилостивявайки електората. Трябва да има един враг, един лош, който да стои някъде там и да показва кои са добрите. Електоратът (освен този на ДПС) не иска да вижда Местан и компания в управлението официално. Самата идея за ДПС във властта дразни хората. В момента страната ни е обхваната от сериозна националистическа вълна, която е агресивна към малцинствата, които ДПС защитава. 

В момента настроенията срещу малцинствата са твърде силни, за да може ГЕРБ да си позволи да ги приеме официално за партньор. Това би довело до криза в доверието, до загуба на електорат и до протести. Макар че тръпката в обществото за масови протести, които да имат реално значение, да я няма особено, Борисов никога не е приемал особено добре протестите. 

От друга страна, ДПС също не биха искали официално да се поставят в управлението. Същият този националистически фактор може да повлияе зле на самата партия. Едно силно ДПС, което е трето по сила и в опозиция, може да дразни обществото, но не толкова, колкото явното заемане на втора политическа сила (което ще стане след местните избори) и позиционирането им като партньор в управлението. Това може да доведе до обединение на сили в агресивната посока "Да изхвърлим турците от управлението". 

Сегашните партньори

Освен това реформаторите са много по-подходящ партньор за ГЕРБ. Чисто в посока външни фактори - ЕС, САЩ, нали се сещате. Външната политика на България е ясно в посока запад и това до голяма степен се дължи на реформаторския външен министър. Макар Борисов да обира повечето овации и потупвания по рамото, именно РБ са фактора, който осигурява плавния мост между политиката на ГЕРБ и западните ни партньори.

Освен това РБ са взели почти всички министерства, които обират негативите (без МВР и финансите, твърде важни са). Те вършат реформи, ДПС спъва, където "има нужда", а Борисов се явява като фигурата на компромиса. Със съдебната реформа специално това беше показано много ясно. А за РБ остана поуката, че с 23 депутати - толкова. И най-вероятно поне част от блока е чула посланието, че трябва да слушат, ако искат да са в управлението. 

Друг фактор са и Патриотичния фронт. Участие на ДПС в управлението ги вади моментално от управляващото мнозинство. Още с подписването на коалиционните споразумения ПФ така изиграха картите си, че във всеки един момент да могат да се оттеглят. Ако ДПС дойдат, това ще е именно такъв момент. 

Защо обаче това е вредно за ГЕРБ? Защото макар и малки като парламентарна група, патриотите са шумни. И в условия на национализъм, могат да вдигнат сериозен шум. Което в електорален план, както вече казахме, не е добре.

Разбира се, това са само предположения и е възможно още след изборите ГЕРБ и ДПС да се прегърнат, напук на всички обществени нрави. Местните избори ще изиграят много голяма роля за действията на всички партии и никой не може да каже какво точно ще се случи след тях. Голямото неизвестно в цялото уравнение, което може да промени всичко. 

Но все пак много по-вероятно е това да стане пак тайно и напускането на Пеевски да е просто заздравяване на вече съществуващата тайна дружба. 

ДПС да постига това, което иска, чрез ГЕРБ, а не чрез свое ясно присъствие, а от своя страна, ГЕРБ да получават подкрепа тогава, когато им трябва. Кадровите въпроси малко по малко ще се решат, Борисов ще има по-голям контрол върху събитията, а Местан периодично ще демонстрира, че е опозиция. Междувременно медиите на Пеевски ще осигуряват нужния комфорт, от другите фирми ще идват пари. Ще се печелят обществени поръчки. В България, когато нещата стават не на повърхността, се случват по-гладко като цяло, без излишни драми. 

По-малко кучета ще лаят, а циркът ще продължи да се движи. 

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber