Пълнена пуйка за Нова година

Продукти:

1 к.ч. ориз
100 г масло
100 г стафиди
черен пипер
сол
2 с.л. доматено пюре
чубрица
250 г кайма
100 мл. олио
200 г гъби печурки
1 глава лук
1 пуйка около 3-4 кг.

Виж още: Как се прави коледният щолен

Начин на приготвяне:

Задушаваме в олио гъбите, лука с каймата и подправките. Добавяме стафидите и ориза.

Сваряваме вътрешностите и ги нарязваме на малки парченца и ги добавяме в плънката.

Почистваме добре и измиваме пуйката със студена вода. Подсушаваме и осоляваме.

Намазваме пуйката отвътре добре с масло и пълним със сместа, зашиваме отвора.

Намазваме обилно пуйката с масло. Слагаме я в тава, наливаме 1 ч.ч. вода и завиваме във фолио. Печем около 3 часа на 180 градуса, като от време навреме поливаме със соса. Накрая махаме фолиото и оставяме да се запече до златисто.

Режем на порции и сервираме с гарнитура по избор.

Съвет: Ако ни остане от плънката, може да я сложим около тавата.

Виж още: Забавни късмети за баница

Източник: Kulinaria.bg