Парите ще послужат за покриването на допълнителни разходи от министерствата, които не са успели да се вместят в бюджетите си

Правителството реши на последното си заседание за годината да отпусне още 67,5 млн. лв. извънредни субсидии по различни пера от бюджета.

Тези пари ще покрият допълнителните разходи, извършени от министерства, които редовно не успяват да се вместят в бюджетите си. Извънредни жестове има и към големи общини, включително и за столичния район Банкя. Средствата са извън отпуснатите с актуализацията на бюджет 2014, пише в. "Сега".

Обичайните заподозрени 

Както обичайно, най-много средства се отпускат на вътрешното министерство, като натам отиват 30 млн. лв. Те ще бъдат използвани за плащането на натрупани текущи разходи и полагащи се обезщетения на служители.

Това не е първият случай, в който МВР получава извънредна субсидия за обезщетения. През април за ведомството бяха гласувани други 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения. При актуализацията на държавния бюджет, за МВР бяха допуснати най-високите извънредни разходи - до 125,7 млн. лв., като правителството се мотивира с приетия от предишното Народно събрание нов Закон за МВР.

Министерство на отбраната, което също често изпада в задължения, също ще получи допълнителни средства, като те се равняват на 10 млн. лв. Парите ще послужат за изплащането на дългове на ВМА, покриването на разходи за издръжка ѝ.

Друго перо, по което ще отидат 3 млн. лв., е медицинският факултет на Софийския университет. В началото на годината СУ получи извънредни 18 млн. лв. за обновяване на учебно-клиничната база, а отпуснатите сега средства ще послужат за доставка на лабораторно оборудване.

Пари за общините

Виж още: Кой пилее парите на България

Сред другите, които ще получат допълнителни средства са община Пловдив, която се нуждае от още 1,36 млн. лв. за окончателното довършване на споретен комплекс "Тракия".

Столична община, която бе подпомогната от служебното правителство с 8 млн. лв. за изграждане на метрото от "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника", сега взема 1,13 млн. лв. за реконструкция на пешеходни алеи и тротоари в Банкя.

За реконструкция на конгресната зала във Варна се отпускат 9,8 млн. лв., 591 хил. лв. за поддръжка на пътища ще получи Велико Търново. Правителството раздаде 20 млн. лв. извънредни разходи и на предходното си заседание. На фона на подобни харчове финансовото министерство засега отказва да дава предварителна информация за изпълнението на бюджета.