Отпадат и годишните графици за почивките

Вече ще можем да ползваме всичките си дни за отпуск, които са останали от миналата година, стига да сме при същия работодател.

Това се предвижда в промяна на Кодекса на труда, която депутатите от парламентарната комисия по социалната политика и труда разглеждат днес. Предложението за отпадане на давността на отпуските е направено от шефа на комисията Хасан Адемов и е подкрепено от социалното министерство и правителството, пише "24 часа".

Отпадат и графиците

По думите на Адемов отпадането на давността на отпуските е в следствие на премахването и на графиците за изготвянето на почивките през годината.

Към момента работещите трябва да ползват отпуските си до края на календарната година, като за следващата могат да се прехвърлят само 10 дни. Ако не бъдат използвани до 2 години, те също изгарят. Тази давност на почивките бе въведена от първото правителство на ГЕРБ заради натрупаните огромни отпуски в администрацията.

Заедно с нея бе въведено и задължението на работодателя да изготвя годишен график за отпуските и да разрешава на служителя да си ползва избраните дни.

Отпадането на тези графици вече е одобрено на първо четене по предложение на депутата от "БСП-лява България" Петър Кънев.

Не и в администрацията

В държавната администрация няма да отпаднат нито давността на отпуските, нито задължението да се правят графици, и двете промени ще важат за работещите в реалната икономика, обясни Адемов.

Работник ще може да напусне работа с едномесечно предизвестие, ако е навършил възрастта за пенсия, предвижда друга промяна, внесена за второ четене на законопроекта. Това е контрамярка на приетото принудително пенсиониране от страна на работодателя.

Източник: "24 часа"