Промени в Наредбата за категоризация на местата за настаняване дават повече свобода на собствениците

Премахват изискването за бързина на обслужването в заведенията - с промени в Наредбата за категоризация на местата за настаняване изискването колко бързо да се сервира поръчката в заведение отпада, реши днес Министерски съвет. 

Така според новите правила местата за настаняване се разделят на два класа - клас А, обхващащ хотелите, мотелите и вилите, и клас Б, в който влизат къщите за гости и заведенията за хранене, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

По-голяма свобода за собствениците

С промените отпадат и всички стари изисквания, които до момента са били в старата наредба, като например да се изискват пилони пред хотелите за знамена, да се изисква определен вид мебел и т.н. 

По думите на министъра вече всичко по отношение на изискванията на обзавеждането ще бъде решавано от собственика, като по този начин се създава и възможност за по-конкурентна среда.

Виж още: 5 храни, които в ресторанта ще получите с голяма надценка

"В наредбата е прието, че 15% стаите могат да не отговарят на цялата категория на съответния хотел, стига потребителите да бъдат предварително уведомени за това", обясни още Ангелкова.

Минимални изисквания за къмпингите

В наредбата се въвеждат и минимални изисквания за къмпингите, в тях трябва да имат ток и вода, за да бъде възможно разполагането на палатки или каравани.

Източник: "Дарик"