Медикаментът срещу рак на кожата забавя стареенето

До десетилетие на пазара може да има хапче, което удължава живота с 10 години, прогнозират британски учени, пише в. "Дейли експрес".

Медикаментът ще е действа положително на здравето ни в по-късните години от живота.

Лекарство за рак на кожата срещу стареенето

Според авторите на изследването от Юнивърсити колидж в Лондон за първи път се наблюдава лекарство за рак на кожата, което може да забави процесите на стареене и да удължи живота, отлагайки свързаната с напредването на възрастта смърт.

"Откритието е голяма крачка напред в посоката към създаването на лечебни методи, забавящи началото на стареенето", споделя доктор Кати Слак от изследователския екип.

Лекарството траметиниб за кожен рак действа, като ограничава клетъчния растеж, причиняващ развитието на тумори. Медикаментът е насочен към протеин с ключова роля в стареенето и рака, известен като Ras.

Виж още: 15 хранителни навика за дълголетие

Учените вярват, че "рафинирайки" лекарството, до 10 или 20 години могат да го направят подходящо за приложение при хора, без потенциално вредните му ефекти като противораков медикамент.

За целите на проучването специалистите са използвали плодови мушици. Учените са установили, че прибавянето на високи дози траметиниб към храната им удължава техния живот с 12 процента, като ги поддържа в добро здраве.

Източник: "Монитор", "Дейли експрес"