От ОПЕК ще компенсират загубите от спада в цените със запазване на пазарния дял

Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК няма да намалява добива на петрол, независимо от това колко могат паднат цените на суровината, заяви петролният министър на кралството Али ал-Наими в интервю за CNBC. Саудитска Арабия е успяла да убеди страните от групата, че подобни действия няма да бъдат в тяхна полза.

Стратегическо решение за запазване на пазарния дял

С решението си за запазване на добива, ОПЕК направи стратегическа промяната в посока запазване на пазарен дял вместо към подкрепа на цените, пише Profit.

"Като политика на ОПЕК, а аз убедих ОПЕК в това, не е в интерес на страните членки на групата да намаляват производството, независимо каква е цената," казва Наими.

"Независимо дали цената ще падне до 20, 40, 50 и 60 долара за барел, това няма значение," казва петролният министър, като според него обаче може и да не видим пак цена от 100 долара за барел, която е предпочитаното ниво от Саудитска Арабия.

Евентуална експанзия

Виж още: Русия губи милиарди от санкциите на Запада и цените на петрола

Според Наими Саудитска Арабия е готова да увеличи производството и да придобие по-голяма пазарен дял, като посрещне нуждите на евентуални нови клиенти, добавяйки, че по-ниските цени на петрола ще помогнат на търсенето като стимулират икономиката.

В ОПЕК влизат Алжир, Ангола, Еквадор, Ирак, Иран, Катар, Кувейт, Либия, Нигерия, Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства и Венецуела.

Кого атакува ОПЕК

Според петролият анализатор в Petromatrix Oil Оливие Якоб цената на петрола пада, защото всеки ден министри на страните от ОПЕК говорят по медиите в опит да свалят пазара.

"Те излизат всеки ден по медиите, за да предадат посланието, че няма да направят нищо, за да ограничат предлагането и че на практика искат цената на петрола да падне още, за да се ограничи производството в САЩ", заявява Якоб.