Какви са традиционните предколедни ястия, които подреждаме на масата в тази свята нощ?

Коледа е зад ъгъла, а преди нея e Бъдни вечер - най-известният ежегоден празник, честван в християнски свят. На този ден от основно значение е тържественото настроение и трапезата, която се подготвя през целия ден.

В България обичаят повелява менюто да се състои от нечетен брой постни ястия, като сармички, боб чорба или леща, пълнени чушки, ядки, сушени плодове, жито и содена питка, която се разчупва от най-възрастния на трапезата, като в повечето случаи в нея се поставя паричка.

Вечерята е придружена с червено вино или ракия. Това е финалът на коледните пости и от следващия ден вече е разрешена консумацията на месо.

В Италия, където коледният пост не е толкова популярен, отбелязват на този ден "празника на седемте риби". Сервират се седем рибни ястия, като преди Бъдни вечер в продължение на едно денонощие не се консумира абсолютно нищо.

В Полша броят на ястията също е нечетен, като най-често се сервират девет блюда. Трапезата на по-бедните включва пет ястия, на средната класа - девет, а на най-заможните - 11. Задължително условие е присъстващите на трапезата да опитат от всяко блюдо.

В Русия, Украйна и Литва на Бъдни вечер се сервират по 12 ястия - за всеки от 12-те апостоли. Вечерята се нарича "Светото хранене". Традицията е цялото семейство да се събере около масата и след вечеря да се поднесат коледните подаръци. В средата на масата се слага бяла кърпа, която символизира пелените на Исус, свещ - Светлината на света, а до нея се поставя питката.

В Украйна на трапезата задължително присъстват зърнен пудинг, борш и варенки, както и традиционния коледен компот.

В Сърбия празничната маса е богато обсипана с храни. Сервира се кръгъл безквасен хляб, сол, печена риба, зеле, мед, вино и спагети с орехи.

В Германия се приготвя популярният по цял свят щолен - сладък десерт с пудра захар, стафиди и орехи, който олицетворява Исус Христос. Другото традиционно ястие е пълнената гъска.

Фотогалерия: Как се прави коледният щолен

Зад Океана, в Америка, Бъдни вечер не е официален празник, а традициите са заимствани от английската кухня. Типичната вечеря се състои от печена пълнена пуйка, пиле или друга птица, гарнирани със задушени картофи или брюкселско зеле. За десерт се сервира коледен пай със сливи.

В Мексико се поднасят тропически плодове и салати, качамак с чили сос плюс традиционна супа, направена от говеждо месо. За десерт се яде пържена питка със захар и канела.

В някои славянски държави на масата се оставят две празни места - за Мария и Йосиф, които търсят подслон във Витлеем.

Където и да се намирате по света, Бъдни вечер оставя положителни емоции във всеки човек. Нека на този семеен празник да се насладим на вкусната трапеза, споделена с любимите хора.

По материали от foodpanda