Причина са слабото поскъпване на потребителските стоки и услуги

Опасността от дефлация в Еврозоната изглежда все по-сериозна. Опитите на ЕС да се пребори с нея срещат нови пречки, след като Евростат обяви днес, че повишението на потребителските цени през септември е било най-ниското от октомври 2009 г. насам, пише Forexnews.bg.

Инфлацията за последните 12 месеца до септември възлиза на едва 0,3%, спрямо 0,4 на сто през август.

Множество активи поевтиняха на глобално равнище. Това се дължи на слабото поскъпване на потребителските стоки и услуги, което дава предпоставка за шок, който да доведе до дефлация. Възможностите в случая са много - от отслабването на германската икономика до геополитическото напрежение около Украйна.

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заложи на серия мерки за решаване на проблема, от рекордно понижаване на лихвените равнища, до програми за покупки на активи и нисколихвени заеми за банковата система. Успехът им засега е съмнителен.

И друг доклад, публикуван днес от Евростат дава основания за тревога. Излишъкът по текущата сметка на страните от Монетарния съюз се увеличава до 9.2 млрд. евро спрямо 7.3 млрд. през август 2013 г. Промяната в положителното салдо обаче се дължи най-вече на спада на вноса, вместо на оживление при износа. Този резултат намеква, че вътрешното потребление в Еврозоната отслабва.