Делото за пране на пари срещу бившия "сив кардинал" на ДПС е прекратено

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото за пране на пари срещу бившия зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров. То стигна до съда по искане на защитата на ексдепутата от ДПС след продължило повече от две години разследване, информира БНР.

По мегаразследването за пране на пари обвиняем беше и доведеният син на Бисеров - Ивайло Главинков. То започна през ноември 2013 г. и защитниците на двамата се възползваха от законовата възможност две години след началото му да поискат от съда или да насрочи делото (което ознавача прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу двамата), или да го прекрати.

Прокуратурата се отказа от обвинението

Това стана ясно от съобщение на СГС, според което днес съдия Атанас Атанасов е прекратил делото, а определението му не подлежи на обжалване.

Ето и хронологията: на 14 декември м.г. Бисеров и Главинков сезират съда. Той дава тримесечен срок на държавното обвинение да внесе обвинителен акт. Днес от прокуратурата уведомяват съда, че разследването за пране на пари срещу Бисеров и доведения му син е прекратено преди седмица, защото

няма доказателства, че имуществото им е придобито чрез престъпна дейност

През декември Бисеров, който буквално за една нощ освободи всички заемани от него политически постове, и дни по-късно стана обвиняем, беше оправдан за валутни и данъчни престъпления. Прокуратурата протестира пред апелативния съд, а делото все още не е насрочено. 

Въпреки този благоприятен развой на съдебните проблеми за Христо Бисеров, той все още е обект на проверка от комисията за гражданска конфискация.

Виж още: Исковете към Бисеров и Главинков са за над 7 млн. лева

Източник: BNR.bg