Депресията е широко разпространен проблем на милиони хора по целия свят

Има много теории за възникването ѝ. Много хора предпочитат да използват медикаменти, защото вярват, че това е причината за химичен дисбаланс в мозъка. Но мнозина са на мнение, че е по-добре да се борите с депресията по естествен път.

Ето някои психични трикове за борба с депресията и за по-щастлив живот:

1. Освободете се от миналото

Нека минало си остане минало. Трябва да осъзнаем и да признаем, че не можем да го променим. Не страдайте от нещата, които нямат връзка с настоящето. Опитайте се да се съсредоточите върху това как да използвате умствените и физическите си ресурси, за да постигнете целите си сега. Не е толкова трудно, защото направените грешки в миналото ще ви научат да бъдете по-добри и по-уверени.

2. Не преувеличавайте проблемите

Спрете да мислите за най-лошите неща в живота си. Винаги има решение на всеки проблем и ако не сте съгласни, тогава не сте доволни от тези решения. Не саботирайте себе си, защото никога няма да имате възможност да пробиете стените на депресията. Животът е твърде кратък, за да го прекарате съсипани и огорчени. Бъдете по-реалистични и се опитайте да не гледате телевизия, особено предавания и филми, които са пълни с негативна информация.

3. Фокусирайте се върху положителните неща

Започнете да правите малки неща, които ви правят щастливи. Запишете всички положителни моменти, които са ви се случили през деня. Трябва да се мисли положително най-малко половин час всеки ден. Освен това, можете да направите нещо добро за другите. Това може да бъде билет към вашето самочувствие и да изтласка чувството за малоценност. Да не забравяме, че добрите и положителни действия могат да повишат настроението ви във всеки един момент.

Виж още: 7 начина да запазим доброто си настроение през зимата

4. Усмихвайте се

Знам, че звучи странно, но усмихвайки се, може да преборите депресията, дори усмивката да не е искрена. Тя може да даде тласък на вашето настроение и да облекчи състоянието ви. Какво чакате още? Според когнитивната поведенческа терапия съществува значителна връзка между емоционалното и физиологичното състояние. Защо да не променим поведението си и да чувстваме положителните емоции по-често?

5. Придържайте се към рутината

Може да бъде трудно да се придържаме към един добре структуриран ден, но това ще ви помогне да облекчите симптомите на депресията. Хората, които страдат от това състояние, обикновено са изправени пред необичайно увеличаване или загуба на тегло, ето защо е толкова важно да се придържаме към рутината. Плюс това, тя може да ви помогне да се борите със безсънието.

6. Освободете се от негативните модели на мислене

Депресираните хора често виждат нещата в черно или бяло. Трябва да се освободите от този модел, защото това може да ви накара да се чувствате по-зле. Отрицателните модели на мислене може дори да ви накарат да не правите нещата, с които се чувствате щастливи. Например, вместо да кажете "на никой не му пука за мен и никой не ме обича," казвате "много хора ме обичат". Ще се почувствате много по-добре.

7. Избягвайте да се изолирате

Когато сте депресирани, нямате желание да се виждате с никого. Но изолацията няма да ви помогне да се преборите с депресията. Не се страхувайте да споделяте проблемите си и вътрешни си чувства със семейството или приятелите. Те ще направят всичко възможно, за да ви помогнат да се справите. Освен това ще имате възможност да проверите откровеността на близките си. Както казва поговорката: "Приятел в нужда се познава."

Виж още: Храни, борещи депресията

Източник: Dama.bg