Мярката, която засяга и българите, отиващи да работят на Острова, е част от договореностите между Лондон и институциите на ЕС

Новопристигналите българи във Великобритания да не получават социално подпомагане до четири години, дори ако работят легално на Острова - това предвижда текстът на споразумението, договорен между експертите на европейските институции и британското правителство. 

Мярката вече придоби популярност като "аварийна спирачка" за мигрантите, идващи в Обединеното кралство от други държави на ЕС, и тя няма да важи за вече пристигналите българи там - а за онези, които тепърва ще си търсят работа. 

Законодателството ще важи за всички граждани от ЕС и предложението е изпратено до правителствата на останалите 27 държави членки с писмо от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Сделката е част от плановете на британския премиер Дейвид Камерън да свика референдум за членството на страната му в ЕС. 

Виж още: Великобритания даде четири ултиматума за оставане в ЕС

За да се задейства този извънреден механизъм, се поставят две тежки условия, с които премиерът Камерън е направил компромис, информира кореспондентът на БНР в Брюксел Никола Миладинов.

Първо - Европейската комисия трябва да прецени, че наистина е налице масов приток на чуждестранни работници от ЕС, който създава сериозни проблеми на трудовия пазар и натоварва британската социална система.

И второ - за да стане правно обвързващо, предложението трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от правителствата на останалите държави членки на общността.

Четиригодишната забрана за социално подпомагане няма да може да се удължава лесно - в този случай ще е необходимо ново разрешение от Брюксел. Такова искане обаче ще може да се прави не само от Великобритания, но и от всяка друга страна в ЕС, която сметне, че социалната й система е под натиск от масово навлизане на европейски работници. 

Виж още: ЕС оряза помощите за имигранти

За разлика от повечето системи в Европа, британската предвижда преки данъчни облекчения, детски надбавки и помощи за жилище на всеки, който е на трудов договор, като сумата е по-голяма за хората с минимална работна заплата, каквито са повечето източноевропейци.

Компромисното предложение дава възможност тези облаги да важат само за поданиците на Елизабет Втора, но не и за гражданите на ЕС, които обаче ще продължават да плащат данъци на Острова. 

Юристите на съвета и комисията са дали ясна позиция, че всичко това е съвместимо с договорите на ЕС, в които има забрана за дискриминация на трудовия пазар, и няма нужда те да се пренаписват и ратифицират отново. ЕК ще предложи промяна само в т.нар. "вторично законодателство" - по-конкретно в Регламента за свободното движение. 

Проектоспоразумението включва още една "аварийна спирачка" - всяко ново предложение за европейски закон на ЕК да може да се блокира, ако срещу него се обединят националните парламенти на 55% от страните в ЕС. 

Българският премиер Бойко Борисов заедно с останалите си 26 колеги в Европейския съвет има право на вето върху сделката. Те ще я обсъдят по-другата седмица на среща на върха в белгийската столица. 

Източник: BNR.bg