Тръмп заплашва и германските автомобилни концерни, че ще ги накара да плащат 35% мито за внос на колите си, ако ги произвеждат в Мексико

Германският канцлер Ангела Меркел направи голяма грешка с отварянето на границите за нелегални. Европейският съюз ще бъде напуснат и от други държави.

Това заявява новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп, който дава интервю за два европейски вестника - германският "Билд" и британският "Таймс".

Броени дни преди встъпването си в длъжност като 45-ия американски държавен глава той обширно разяснява плановете си за управлението и критикува политиката на германския канцлер и НАТО. 

Според него Меркел е направила огромна грешка, пускайки в страната всички "нелегални", казва той за бежанците. Това било причина и за атентата в Берлин. САЩ ще си вземат поука и ще затегнат още по-строго правилата за влизане в страната си, като това може да засегне и европейците, посочва той. 

Милиардерът хвали Великобритания заради "Брекзит", като предрича, че и други страни ще сторят това, а на въпрос дали единен Европейски съюз не е по-добър за САЩ, отговаря: "Не. Все ми е тая."

"Хората, държавите искат своя собствена идентичност, това поиска и Великобритания - заявява Тръмп пред интервюиращия го британски депутат Майкъл Гоув, но добавя: - Вярвам, че ако не бяха принудени да приемат всички тези бежанци, в такова количество, с всички проблеми, които последваха, нямаше да се стигне до Брекзит."

Той критикува и НАТО, определяйки го като"остарял и излязъл от употреба военен пакт", в който само пет членки плащат разходите си - а това трябвало да се промени.

Изказването, че НАТО е остаряла организация, предизвиква безпокойство в Алианса, коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е в Брюксел за срещата на външните министри на общността. 

Канцлерът Меркел смята да работи тясно със следващия президент на САЩ въпреки критиката му към нея за начина, по който е подходила към бежанската криза в Германия, заявява на свой ред говорителят й, цитиран от ДПА.

Тръмп обаче заплашва и германските автомобилни концерни, че ще ги накара да плащат 35% мито за внос на колите си, ако БМВ построят планирания си завод в Мексико.

Заканите на новия американския президент доведоха до спад на акциите на немските автомобилни компании, търгувани на борсата във Франкфурт, отбелязва БНР, като припомня, че и трите най-големи германски автомобилни производители (Бе Ем Ве, "Даймлер" и "Фолксваген") са инвестирали значителни средства в заводи в Мексико, разчитайки да изнасят някои от своите модели и за американския пазар.

В същото време германските производители на автомобили са увеличили четирикратно своето производството в САЩ през последните седем години до 850 хил. автомобила, повече от половината от които са за износ, посочват от германската автомобилна индустрия. 

Немските власти също реагираха остро след заплахите на Тръмп. Пред "Билд" германският икономически министър Зигмар Габриел отбеляза, че вместо да се опитват да санкционира немските автомобилостроители, САЩ трябва да отговорят чрез производство на по-добри и по-привлекателни автомобили.

Източник: BNR.bg