Какви теми се очаква да обсъди с българските политици?

Визитата на Йенс Столтенберг буди интерес заради факта, че той е начело на НАТО сравнително отскоро - встъпи в длъжност като генерален секретар в началото на октомври м.г., отбелязва БНТ.

Виж още: НАТО - нов лидер, стари проблеми

Програмата на посещението му предвижда да бъде направен преглед на водещи теми от дневния ред на НАТО и приноса на страната ни към дейностите на Алианса.

Основен акцент в разговорите му с българските политици се поставя върху регионалната и енергийната сигурност, разходите за отбрана, Плана за действие за готовност на НАТО, подкрепата на Алианса за Украйна и други партньорски държави.

Ще бъдат обсъдени още ролята на НАТО в Западните Балкани и Афганистан. Освен с външния министър Даниел Митов, са предвидени още срещи с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

Виж още: Би Би Си: Западни лидери скъсяват разстоянието с България

Междувременно днес е и първото за годината заседание на Военния комитет на НАТО. България е представена от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Очаква се основни теми да бъдат сигурността в Украйна и разширяването на военното сътрудничество със страната, стратегическото военно планиране и насоките в тази област през новата година.

Генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер се среща с президента Желев при визитата си в София, 12-14 юни 1991 г.

Кой е Йенс Столтенберг

55-годишният норвежец е син на Торвалд Столтенберг - международен посредник на ООН за бивша Югославия. Заради работата на баща си е прекарал детството си извън родината. По образование е икономист, владее сръбски език.

Между 1985 и 1989 г. оглавява младежката организация на Работническата партия, както и зам.-председател на младежкото крило на Социалистическия интернационал. След това става секретар на министъра на отбраната, после министър на търговията и енергетиката, министър на финансите.

Първоначално Столтенберг заема поста министър-председател на Норвегия за кратко, от март 2000 до октомври 2001 г. След като Работническата партия печели изботите през 2005 г. той отново застава начело на правителството и мандатът му продължава до 2013-а.

Именно под негово ръководство Осло участва във войната срещу тероризма, която се води в Афганистан. Особено популярен в родината си, Столтенберг-младши е смятан за добър дипломат - благодарение на него беше разрешен двустранният граничен спор между Москва и Осло в Баренцово море, разказва още БНТ.

Той ръководeше правителството и когато Норвегия преживя нападенията на масовия убиец Андерш Брайвик. Майстор е на политическия компромис, харизматичен и контактен, известен е с приятелските си контакти с Дмитрий Медведев и Владимир Путин.