Групата LIC33 се специализира в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании

"Виваком" вече има нов мажоритарен собственик. Група инвеститори от Европейския съюз купуват мажоритарния дял в телекомуникационната компания. Групата LIC33 ще придобие мажоритарния дял на "Виваком" и други водещи компании в България, се казва в съобщение на "Виваком".

Акционерите

По информация на "Капитал" актуалните за момента акционери в БТК са Цветан Василев (с малко над 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (с малко над 33%), и кредиторите на компанията (с останалите проценти).

Предишният собственик на телекома е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 млн. евро. LIC33 вече полагат усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана.

Преди сделката акционери в БТК бяха Цветан Василев (с малко над 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (с малко над 33%), и кредиторите на компанията (с останалите проценти).

Новите собственици

Групата LIC33 включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании.

"LIC33 вече полагат усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана," пише още в съобщението.

Източник: в. "Сега"