Все още на са ясни мотивите за двете нападения

Няколко души са простреляни в ресторант в Гьотеборг, информира "Асошиейтед прес", като се позова на изявление на полицията. 

Шведският вестник "Афтонбладет", цитиран от ДПА, информира, 

че са били убити най-малко двама души

При стрелбата късно снощи е било използвано автоматично оръжие. Води се разследване, a подробности не са оповестени. 

Стрелбата е станала в предградие на втория по брой на населението шведски град, в което са регистрирани случаи на свързано с престъпни банди насилие, отбеляза говорителка на полицията, цитирана от АП. 

Тя направи уговорката, че е прекалено рано да се правят предположенията за мотивите, но посочи, че това нападение вероятно има криминален характер. Абсолютно нищо не загатва за тероризъм, подчерта полицейската говорителка.

18 чуждестранни туристи и двама местни граждани са убити при терористичната атака в музей в Тунис вчера

Националността на една от жертвите остава неизвестна, информира "Асошиейтед прес", като се позова на премиера Хабиб Есид. Убити са петима японци, четирима италианци, по двама французи, испанци и колумбийци, поляк и австралиец. Едно тяло все още не е разпознато.

Убити са и двама тунизийци, полицай и шофьор на автобус. Двамата нападатели са ликвидирани, но властите предполагат, че те може да са имали съучастници. 

44 души са ранени

Сред тях са 13 италианци, 11 поляци, седем французи, двама южноафриканци, един руснак, както и шестима тунизийци. Някои от ранените са в критично състояние. 

Това е най-смъртоносното нападение в Тунис след свалянето от власт на президента Бен Али в началото на 2011 г. До момента никой не е поел отговорност за атаката.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и Съветът за сигурност на световната организация осъдиха строго в отделни изявления терористичното нападение. Съветът за сигурност изрази увереност, че атаката няма да отклони Тунис от пътя му към демокрация.

Президентът на Тунис Беджи Есебси обеща безмилостна война срещу тероризма, след нападението

Искам тунизийският народ да разбере, че сме във война срещу тероризма и че тези диваци не ни плашат,каза държавният глава в телевизионно изявление, каза Тунис Беджи Есебси.

Източник: БНР, "Афтонбладет", ДПА, АП