Микробус прегази тълпата в стария център на Мюнстер, има и загинали, сред които шофьорът

Нов атентат с превозно средство в Германия взе поне две жертви в съботния следобед в западния град Мюнстер, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Ранени са около 20 души, шестима от тях - в критично състояние. Силите на реда призоваха чрез социалните мрежи хората да избягват градския център и да не разпространяват слухове.

Водачът, който се е самоубил след инцидента, връхлетял със сив микробус "Фолксваген" върху пешеходците в стария град на Мюнстер, край статуята на странстващ търговец от XIX в. Kiepenkerl и едноименния ресторант. В топлия пролетен ден наоколо гъмжало от народ.

Инцидентът се разследва като терористичен акт, но не от ислямистки подбуди. По първоначални данни в местните медии атентаторът е германски гражданин, роден през 1969 г., с психични отклонения. Полицията претърсва апартамента му за експлозиви.

Подобни атентати вече имаше в няколко големи европейски градове като Лондон, Стокхолм и Ница, вкл. в Германия, където през декември 2016 камион уби 12 души на коледен базар в столицата Берлин.

Мюнстер е университетски град, 16-и по площ във Федералната република, с население близо 300 хил. души. Местопроизшествието е популярно и като туристическа дестинация.

Мюнстер, поглед от въздуха, снимка: Bernhard Kils / Уикипедия

Източник: Би Би Си