Европейският банков орган призова България веднага да започне да изплаща гарантираните влогове на клиентите на КТБ

Докато у нас се очакват резултатите от финансовата проверка в Корпоративна търговска банка (КТБ), Европейският банков орган призова България да започне да изплаща гарантираните влогове на клиентите на КТБ и Търговска банка "Виктория", информира БНТ.

Виж още: Руснаци искат да купят банка "Виктория"

Eвропейското законодателство е нарушено

Според европейското законодателство са гарантирани депозитите до100 хиляди евро. В края на миналия месец институцията започна разследване за това дали страната ни спазва европейската директива, според която, ако достъпът до сметките на вложителите бъде ограничен, вложителите трябва да бъдат компенсирани до 25 работни дни.

С публикуваната си позиция Европейският банков орган официално уведомява БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, че европейското законодателство е нарушено. Органът препоръчва на БНБ да осигури достъп на вложителите до сметките им или да задейства компенсаторния механизъм през Фонда за гарантиране на влоговете. 

Одитът на КТБ

Квесторите на КТБ внесоха в БНБ докладите за извършения одит на финансовото институция, която от юни е поставена под специален надзор, съобщава БНБ на сайта си.

В съобщение на БНБ се казва, че няма подадена оферта на консорциум за оздравяването на КТБ, както твърди мажоритарният собственик на банката Цветан Василев.

Одитните доклади за състоянието на КТБ са изготвени от "АФА" ООД, "Делойт Одит" ООД и "Ърнст енд Янг Одит" ООД.

БНБ не посочват кога и какво ще бъде публикувано от одитните доклади

Според различни източници във финансовите среди се предполага, че УС на БНБ ще се запознае с докладите и вероятно най-късно в четвъртък ще съобщи за намеренията си.

Досега гуверньорът Иван Искров нееднократно е заявявал, че решението за КТБ трябва да е политическо.

Сценарии за КТБ

Знае се, че така наречената капиталова дупка в банката ще бъде сериозна. Ясно е, че положението е доста сериозно и в момента единственият вариант е банката да се спаси с политическо решение, коментира един от вложителите, Даниел Божилов, цитиран от Нова телевизия.

Първият възможен сценарий е да се отвори банката. Тогава ще трябва да могат да се изплатят всички влогове. Затова ще са нужни почти 6 млрд. лв. Тях трябва да ги намерят акционерите, но те може да искат и помощ от държавата.

Според Даниел Божилов това е по-добрият вариант. Фалитът на банката би струвал повече на данъкоплатците и на държавата, отколкото оздравяването й.

Ако се обяви обаче фалит, ще трябва да се покрият само гарантираните депозити. Те са под 4 млрд. лв. Парите за тях трябва да дойдат от фонда за гарантиране, а в него има около 2 млрд. лв. Останалите трябва да се вземат със заем.

Виж още: Подуправителят на БНБ: Надзорът над КТБ приключва до края на годината