Ако биологичният ни часовник е нередовен, рисковете от рак се повишават неимоверно

Нередовният сън може да причини на организма ни много травми, които макар да не се усещат чак толкова сериозно на повърхността, всъщност имат голямо значение. И ако разрушението на мозъчни клетки е нещо, което някои могат да сметнат за приемливо, то ракът звучи вече достатъчно сериозно, за да обърнем внимание на този проблем.

Рисковете от недоспиването

Според изследване, публикувано в списание "Current Biology", обръща внимание върху работата с нощни смени и нередовния сън, които негативно влияние върху организма ни. Изследването е проведено върху лабораторни мишки и показва, че те могат също така да доведат и до рак, съобщава Би Би Си.

Според проучването жени, които са предразположени към рак на гърдата (имат регистрирани подобни случаи в семейството - бел.ред.), не трябва да работят на смени.

Данните от експеримента също така показват, че между нередовния сън и затлъстяването има връзка, тъй като животните с неправилен сън се оказали с 20% по-тежки от останалите, въпреки че и двете групи поемали еднакво количество храна.

Предишни проучвания показват, че рискът от рак при хора, работещи на смени или като стюардеси, е значително по-голям. Изследователите посочват, че една от причините за това е промяната във вътрешния ритъм, или биологичния часовник, което увеличава риска от болести.

Виж още: Инфографика: По колко сън ни е нужен на денонощие

Експериментът 

В конкретния експеримент учените забавяли биологичния часовник на мишки, предразположени към рак на гърдата, с 12 часа всяка седмица. Обикновено те развиват тумори след 50 седмици, но след редовни промени на модела им на сън туморите се появяват осем седмици по-рано.

"Това е първото проучване, което недвусмислено показва връзка между продължителната смяна на светлина и тъмнина и развитието на рак на гърдата", споделят авторите на проучването.

"Ако имате ситуация, при която семейство е изложено на риск от рак на гърдата, аз със сигурност ще посъветвам тези хора да не работят като стюардеси или на смени", коментират още изследователите.

Източник: Би Би Си