Сядането с кръстосани крака води до повишаване на кръвното налягане. Даже да нямате проблеми с кръвното налягане, добре е да избягвате заседяването в тази поза, за да си спестите проблеми в бъдеще.

Сядането с кръстосани крака е много разпространена поза. Тя е толкова привична, че сядайки, скръстваме крака и дори не се замисляме. Жените инстинктивно заемат по-малко място, а позата с кръстосани крака приемат като по-женствена и присъща на дамите.

Седежът в една и съща поза за дълго време може да доведе до нещо, което на медицински език се нарича пареза или нервна парализа, а може да се преведе като схващане. Сядането с кръстосани крака най-често причинява точно това.

Изследвания, провеждани от различни екипи, стигат до един и същи извод: сядането с кръстосани крака води до повишаване на кръвното налягане. Даже да нямате проблеми с кръвното налягане, добре е да избягвате заседяването в тази поза, за да си спестите проблеми в бъдеще.

Когато сложим единия крак върху другия, това изтласква кръвта от краката към гърдите, по този начин сърцето трябва да изпомпва повече кръв, което води до увеличено налягане.

Ne biva da stoim dalgo s krastosani kraka

Друго обяснение е, че когато сплескате единия крак с другия, съпротивата на кръвта се увеличава. Затова кръстосването на краката в глезените няма същия ефект, както ако прехвърлите единя крак върху другия.
Продължителното седене с кръстосани крака може да доведе и до друг дисбаланс - вътрешните бедрени мускули се съкращават, а външните се удължават, което причинява изкривяване на ставите.

Друга опасност е от развиването на тъй наречените "паешки вени". Въпреки, че главната причина за разширените вени е в наследствеността, дългото притискане на вените при стоенето с кръстосани крака не е полезно. Кръвоносните съдове имат фини клапи, които регулират кръвния поток, а притискането им при седене с кръстосани крака, води до стесняването и отслабването им. Когато кръвта не циркулира правилно във вените, тя се застоява в съдовете и предизвиква подуването им.

Седенето повече от три часа дневно в тази поза води до изгръбване, болки във врата и ставите.

Знаем, че заседналият начин на живот води до проблеми, сега се оказва, че и седенето с кръстосани крака допринася за това. Ето още една причина да се раздвижите.

Източник: "Рийдърс Дайджест"