Случвало ли ви се е да говорите с човек и да не можете да си спомните името му. Понякога се стига и до конфузни ситуации, в които наричаме някого с погрешно име. Съществуват обаче и техники, които могат да ви помогнат да помните не само имена

Всички днес сме потопени в поток от информация, непрекъснато отделяме важно от маловажно и се опитваме да запомним същественото. "Ние сме нашата памет - казва Люк Суоб, треньор в BrainStudio. - В днешно време аутсорсваме паметта си на дигитални джади, а не бива."

Експертите по запаметяване казват, че ако искаме да подобрим паметта си, можем да се обърнем към стратегиите, които са използвали древните гърци и римляни.

"Не, вие нямате лоша памет - казва Кайл Бюканън, основател на Memorize Academy в Австралия. - А просто не сте научили правилните техники за запомняне."

Бюканън казва, че бил много слаб в запомнянето, докато не видял в някакво тв шоу шапмиона по запомняне на Австралия и решил на свой ред да се тренира. Тогава работел като финансит преди да напусне работа и да стане треньор по запомняне.

Kak kaza che ti beshe imeto
Хората не са добри в помненето на имена

Въпреки, че хората не са добри в запомнянето на имена, те имат вродена пространствена памет и способност да помнят лица. Бюканън и останалите треньори разчитат на тези вродени дадености, за да помогнат на хората да запомнят имена и друга информация, която услужливо да извадят от паметта си, когато им потрябва.

Човек например може да си спомня предмети от дома си или друго познато място, за да запомни списък с данни. Или да асоциира името на човек с позната дума.

Първата стъпка, казват експертите, е да внимавате, когато човекът срещу вас си казва името. Хората често са така унесени в собствените си мисли, че не слушат, когато някой им се представя. След това не е зле да свържете името с нещо, което звучи близо до него и да го прикрепите към някакъв аспект на личността. Накрая трябва да си преговорите тази информация, скоро след запознанството.

Slushayte choveka kogato vi se predstavya
"Усмихни се, гледай в очите, здраво ръкостискане, бъди умен, бъди готин... а как каза, че му беше името"

Например, отивате на парти и срещате човек на име Мат. Първо - внимавате и слушате, когато той ви се представя. После асоциирате името с образ или рима. Мат като домат. След това намирате нещо характерно за Мат и го добавяте към мисления образ - ако Мат има големи уши, вие си представяте домат с уши (естествено, не казвате на човека какви ги вършите на ум!) После, по време на самото парти или на другата сутрин си преговаряте образа и името в главата.

Звучи трудно, но с практиката се превръща в навик - казва Бюканън. - В началото е много трудно, но сега, когато срещам нови хора, просто не мога да не запомня имената им."
Забравянето на имена може да е проблем, особено в бизнеса, където изграждането на познанства и мрежи е особено важно.

"Голямо faux pas е да обръкате или забравите нечие име - казва Кетира Фоглър, преподавател по психология в Университета Джеймс Мадисън, Вирджиния. - Карате хората да се чувстват маргинализирани или незначителни. Името е толкова уникално свързано с тях, и това усилва чувството на обида, макар че е лесно да забравиш нечие име."

Подобряването на паметта има и други ползи освен по-гладките социални контакти - казва професор Фоглър, която изследва връзката между паметта и другите мозъчни функции. Тя и екипът й смятат, че способността да помним имена подобрява другите ни конгнитивни умения. Хората с по-добра памет имат по-живо въображение, което им помага да измислят по-креативни решения на проблемите.

"Паметта не служи само за запомняне на имена, тя е като комплект строителни блокчета за социални взаимоотношения, вземане на решения и решаване на проблеми.

Някои хора като че ли са родени с естествена способност да помнят имена, но за повечето от нас не е така.
"Има нещо много особено при имената - те са различни от всеки друг тип информация - казва Фоглър. - Много по-лесно е да запомниш професията на човека, отколкото името му, понеже професията попада във вече отворена семантична папка в мозъка. Например ако се запознаете с учител на име Кори, много по-вероятно е да запомните, че той е учител, понеже имате спомени от собствените си учители, докато Кори е произволно име, и е в хлабава връзка с човека, който го носи."

Източник: Би Би Си