Двата конкуриращи се за "Книгата на Гинес" семейни хотела са отворили врати в началото на VIII век

Ако трябва да говорим за традиции в туризма, малкият СПА хотел "Хоши Рьокан" в японската префектура Ишикава, определено има на какво да научи всеки, който някога се е замислял за значението на семейния бизнес и неговата устойчивост, разказва Brat-bg.com.

Със своите 1300 години история той е вторият най-стар функциониращ хотел в света. През 2006 г. е вписан в книгата на световните рекорди "Гинес" през 2006 г. като най-дълго просъществувалия бизнес, известен на историята до този момент, който от 718 г. до наши дни се ръководи от 46 поколения представители на една и съща фамилия.

Създаден е след като будисткия учител Таичо Даиши видял в сънищата си местоположението на лековитите горещи извори, около които е построен хотелът, и се запътил натам, за да разкрие пред жителите на градчето Авазу съкровището, извиращо от техните земи.

Водата там имала изключителни лечебни свойства и впоследствие нейната слава се разпространила навред из Япония.

Учителят Таичо оставил управлението на изворите и сградата в ръцете на своя ученик Гарио Хоши. Именно неговата фамилия започва да пише историята на най-старият хотел в света, преживял възхода и падението на самураите, нинджите, десетки японски императори и две световни войни.

В момента наследниците на Хоши продължават да посрещат своите клиенти в реставрираната сграда на хотела, който разполага с около 100 стаи. Там можете да се възползвате от лековитата вода на два вътрешни и два външни горещи извора, специалните кимона "юката", които се осигуряват за всеки гост, и да се разходите из традиционните японски градини.

Цените варират около 580 долара на вечер за двойна стая, с включени закуска и вечеря.

Сред рекордите на "Гинес" през 2011 г. обаче е вписан още по-стар японски хотел - "Нишияма Онсен Кейункан" в префектура Яманаши, също изграден на горещи минерални извори през 705 г. и управляван от цели 52 поколения.

Няколко японски компании са в списъка с най-старите бизнес начинания, а първото място заема строителната фирма "Конгьо гуми", основана през 578 г. и придобита през 2006 г. от концерна "Такамацу".

Източник: Brat-bg.com