Или как да се погрижим с увереност за бебето след раждането - от първата прегръдка до първия памперс...

Току-що сте родила... бебето е в специалното столче за кола и ето всеки миг ще се приберете вкъщи. Вече имате свое семейство и смятате, че първите грижи за вашето дете са от изключително значение. Тук не става въпрос за възпитание, а за онези първи притеснителни дейности, който трябва да правите с много любов. Но в главата ви все още има мисли като "Правилно ли го върша". Чувствате се още несигурна в тези първи дни? - а те са толкова важни: пелени, кърмене, о, ами, взимането на ръце на бебето! Чувствате ли се уверени, че всичко е както трябва?

Този сюжет се случва почти винаги, когато една бременна роди и се превърне в майка. Често тя се доверява на близките жени от фамилията, които бързат да й кажат своите съвети. Може да има щастието и да попадне в родилно отделение с всеотдайни акушерки, но въпреки техните съвети все още да се чувства неуверена относно първите грижи за бебето.

С детето на училище, докато е още в коремчето

За да се почувстват по-сигурни и най-вече спокойни, когато се появи новият член на семейството, на бременните се препоръчва да посещават специални обучителни курсове. Специализираното училище за бъдещи и настоящи родители на Медицински комплекс "Д-р Щерев" предлага индивидуално или групова форма на обучение.

По време на курсовете ще научите всичко за кърменето и първите грижи за детето и ще се превърнете в активни участници в родилния процес. Ще направите най-важните практически упражнения, за да се подготвите за важните мигове след бременността си, уверяват от екипа.

"Бременността, раждането и отглеждането на детето е едно красиво пътешествие. Ние сме вашият гид, за да изживеете по-прекрасни мигове при това първо, неизвестно и вълнуващо пътешествие. Детето не се отглежда по интуиция или по съвети от приятели. Всяко семейство трябва да има свой подход и начин за отглеждане на детето. Това са хора най-вече с европейско мислене. На много места в Западна Европа и САЩ занятията за бъдещи родители се инициират от държавата, но съществуват и частни курсове за обучение", обяснява Диди Димова, ръководителка на училището за бъдещи и настоящи родители.

Вижте и допълнителна информация за груповото и индивидуалното училище, организирано от екипа на доц. Щерев.

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"