А си мислехте, че математиката няма къде реално да ви помогне никъде

Като по-малки ни казваха, че математиката ще ни помага в живота постоянно. Реално погледнато така и не намерихме къде точно са ни полезни всички тези синуси, косинуси и корен квадратен, но сега се оказва, че математиката все пак може да се окаже доста полезна в реалния ни живот. 

Учени от Университета на Нотингам представят нестандартно решение за борбата с килограмите - всекидневен тест по математика, пише в. "Дейли експрес".

Оказва се, че тестовете по математика може да са изключително мощен фактор за топенето на мазнините. Изследователи установили, че напрегнатото очакване преди математически тест повишава нивата на стресовия хормон кортизол и стимулира полезната кафява мазнина да произвежда топлина.

Виж още: Вкусна напитка за отслабване​

Специалистите напомнят, че докато вредната бяла мазнина складира излишни калории, "добрата" кафява мазнина отделя големи количества енергия, изгаряйки калориите и предпазвайки от напълняване. 

Смята се, че кафявата мазнина играе важна роля в метаболитните процеси. По-големи количества от нея се наблюдават при хората с по-нисък индекс на телесната маса.

За целите на настоящото изследване 5 жени са били подложени на кратък тест по математика с цел да се предизвика слаб психологически стрес. Използвайки слюнчен тест за отчитане на стресовите нива и инфрачервена термография за проследяване на активността на кафявата мазнина, учените са установили възможна връзка между краткотрайния стрес и загубата на тегло.

Самият тест по математика не действа като стресов фактор. Като такъв се явява очакването му. В резултат на стреса се увеличават нивата на хормона кортизол, които се свързват с повишени активност на кафявата мазнина и отделяне на топлина.

Виж още: Как да отслабнем трайно?

Учените призовават да се проучи по-добре активността на полезната мазнина с цел да се разработят по-ефективни методи за предпазване от затлъстяване и диабет.

Авторите на настоящото изследване отбелязват, че докато слабият стрес е в състояние да контролира затлъстяването, хроничният стрес влияе негативно върху метаболитното здраве. 

Източник: "Дейли експрес"