Водещата експортна стока за България е облеклото

Кои стоки са най-големият износ за всяка държава по света? А за България? Това ни показва горната карта, където са обособени общо девет продуктови групи в различен цвят, без да се броят услугите. За България това е облеклото, от групата на текстила (в жълто).

Останалите в легендата са храни и напитки (в синьо), метали и минерали (оранжево), ценни метали и минерали (червено), дървени изделия (лилаво), нефт (тъмносиньо), машини и транспортни средства (бледосиньо), електроника (зелено) и други (цикламено).

Картата е изготвена от Bank of America Merrill Lynch по данни на ЦРУ. Тя показва нагледно, че сред най-мащабните експорти са автомобилите от Канада, нефта от Русия, компютрите от Ирландия, електронните изделия от Китай, кафето от Гватемала, скъпоценните камъни от Индия и... опиума от Афганистан.

Тази схема демонстрира и кои държави биват най-силно засегнати от спада в цените на определени експортни продукти. Например страните, означени в тъмносиньо, страдат най-много от ниските цени на петрола. От това обаче могат да се възползва производителите на машини и транспортни средства (в по-бледосиньо), тъй като бензинът поевтинява и стимулира хората да инвестират в автомобили.