Представяме носителите на наградите Gold Standard на списанието за 2013-а, разделени в три категории

НАЙ-ДОБРИТЕ КЛАСИЧЕСКИ РЕСТОРАНТИ

Dum Pukht, Ню Делхи

Повечето хора се тълпят в един от другите ресторанти в хотел ITC Maurya - Bukhara, но истинските ценители на храната идват в Dum Pukht. Интериорът тук е елегантен, а кухнята – изтънчена. Дум Пукхт е древен начин за готвене на пара и включва ястия като „раан е дум пукхт“ - овнешки бут, маринован в тъмен ром и пълнен с лук, маринован чесън и сирене. Ще си оближеш пръстите, а ароматите няма как да те оставят равнодушен.

Контакти: ITC Maurya Hotel, Diplomatic Enclave, Sardar Patel Marg; 00 91 11 26112233; www.itchotels.in. Цени: около 7000 рупии (193 лв.) за двама.

Aprazível, Рио де Жанейро

Сгушен над живописния квартал Санта Тереза, семейният ресторант предлага превъзходна бразилска храна в приятна обстановка. Масите са в къщички, разположени в дърветата в градината на дома на собственичката Ана Кастильо. Оттук се разкриват чудесни гледки към Рио. Специалитетите на главния готвач Брито ще те замаят не по-малко от хубавата кайпириня. Това е мястото да впечатлиш някой специален човек.

Контакти: Rua Aprazivel 62; 00 55 21 25089174; www.aprazivel.com.br. Цени: около 240 реала (178 лв.) за двама.

Белуга, Маастрихт

Най-големият повод за гордост на холандския град след подписването на Маастрихтския договор. Сребърните прибори, дискретното осветление и абстрактните картини някак естествено внушават, че това място не е за всеки. После поглеждаш цените и вече си сигурен. Въпреки тях главният готвач Ханс фан Волде не влага излишна претенциозност в готвенето. Замества я с много страст и въображение. Любимото му ястие е „филе америкен“ (стек тартар от сурова говежда кайма), приготвено с местни пещерни гъби и копър.

Контакти: Centre Ceramique Plein 1992; 00 31 43 3213364; www.rest-beluga.com. Цени: меню от 4 ястия излиза 110 евро на човек.

Nautika, Дубровник

Прекарай поне една вечер на терасата, където дълбоките, тъмни води на Адриатика целуват отвесните бели стени на стария град и ще разбереш защо Nautika е един от най-романтичните ресторанти в света. Така мислят и звездите – Роджър Мур и Ева Лонгория не можеш да ги накараш да си тръгнат оттук. Привличат ги прекрасната храна, като медальони от омар с фини ньоки, и едновременно изисканото и сърдечно обслужване.

Контакти: Brsalje ulica 3, 00 38 520 442526; www.nautikarestaurant.com. Цени: около 240 евро за двама.

Minetta Tavern, Ню Йорк

Въпреки че наскоро претърпя „фейслифт“, „Таверната“ въплъщава духа на стария Ню Йорк – сепарета с червена кожа, карикатури в рамка, сервитьори с дълги ленени престилки. Сумрачното заведение е идеално за любовни срещи, предлага отлично приготвени и класически бистро-ястия като печен костен мозък и стек тартар, а виненият лист е събрал доста интересни заглавия. В менюто не липсват и стековете.

Контакти: 113 MacDougal St; 00 1 212 4753850; www.minettatavernny.com. Цени: около 120 долара за двама.

L'Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Париж

Ресторантът е толкова добър, че дори ние писахме за него. Късчето парижко съвършенство в червено и черно има 40 места, разположени около отворена кухня, олицетворяваща непретенциозния стил на кулинарния маестро Жоел Робюшон, който може да се определи като гурме кухня без скучните бели покривки и сухарско поведение. Сервитьорите сръчно поднасят запазените ястия на Робюшон като карпачо от ципура с лайм и лимон или равиоли с лангустини в сос от трюфели. Двете звезди Мишлен са напълно заслужени.

Контакти: rue de Montalembert 5; 00 33 1 42225656; www.joel-robuchon.net. Цени: около 210 евро за двама.

Delfina, Сан Франциско

Елегантното заведение предлага ястия от Северна Италия, приготвени с пресни калифорнийски продукти, и е винаги пълно с хипстъри от околния квартал „Мисията“. Специалитетът на главния готвач и съсобственик Крейг Стол са спагетите, приготвени ал денте, с типичните продълговати домати за паста, чесън, зехтин и пеперончини. Отличният винен лист е събрал вина предимно от... позна – Италия и Калифорния.

Контакти: 3621 18th Street; 00 1 415 5524055; www.delfinasf.com. Цени: около 100 долара за двама.

Le Petit Nice, Марсилия

Жерал Пасда е трето поколение собственик на ресторанта и хотела, разположени на живописния крайбрежен път Корниш в покрайнините на Марсилия. Той продължава традициите, но по свой начин. В негово изпълнение класическото местно ястие „буябес“ се е трансформирало в три отделни блюда – сурово, като супа и като нормална сготвена риба. Експериментаторският дух, прецизността и страстта на Пасда към позабравените рибни видове от околните води донесоха на ресторанта му трета звезда Мишлен през 2008-а. В подножието на ресторанта има малък пристан, където рибарите всеки ден карат пресния си улов. Това помага в сет менюто да присъстват осем ястия с морски дарове – от риба тон до актиния.

Контакти: Anse de Maldormé (Bouches-du-Rhône); 00 33 4 91592592; www.petitnice-passedat.com. Цени: около 380 евро за двама.

НАЙ-ДОБРИТЕ КВАРТАЛНИ РЕСТОРАНТИ

Güeyu Mar, Вега, Испания

Фантастичният рибен ресторант се намира в красиво крайбрежно селце с разкошен двукилометров плаж в областта Астурия. Собствениците Луиса и Абел носят прясна риба (платиката и светипетровата риба са особено добри) от близкото пристанище Ластрес и я приготвят на дървени въглища или „а ла планча“ (на метална плоча). Виненият лист е като кратка енциклопедия на най-добрите испански бели вина. Не се подвеждай обаче по простичката обстановка – риба с такова качество няма как да е евтина.

Контакти: Playa de Vega, Ribadesella; 00 34 985 860863; www.gueyumar.es. Цени: около 180 евро за двама.

Siphon, Дам, Белгия

Отвън семейният ресторант в селцето до Брюж изглежда като обикновена варосана къща с червен покрив. Интериорът и храната обаче са на много високо ниво. Най-добрите ястия в менюто са регионалните, сред които се открояват местни змиорки в зелен сос, скариди от близкото село Зеебрюге и месо, печено на открит огън. Сервитьорите са спретнати в бели уноформи с медни копчета и еполети, но атмосферата е супер неформална.

Контакти: Damse Vaart-Noord 1; 00 32 50 620202; www.siphon.be. Цени: около 80 евро за двама.

Chim Sao, Ханой

Червените възглавнички в този чаровен семеен ресторант са налазени от шарена и винаги дружелюбна тълпа от местни и чужденци. Заведението се намира на малка уличка в оживен квартал на Южен Ханой, пълен с арт галерии. Храната е вкусна и евтина. Запазената марка е „лау“ - традиционният къкрещ метален съд в центъра на масата, в който всеки си приготвя манджата сам. Съставките включват зеленчуци, риба и морски дарове, лютиви сосове и салати. Някои от блюдата са с любимите на виетнамците костенурки и кучета, така че си отваряй очите.

Контакти: Ngô Thì Nhậm, Ngõ Huế 65; 00 84 4976 0633; www.chimsao.com. Цени: около 340 000 донги (24 лв.) за двама.

Northern Spy, Ню Йорк

Посетителите идват тук заради лежерната атмосфера и местната сезонна храна, като салатата от къдраво зеле с яйца за брънч и агнешкото. Менюто от три ястия за 24 долара в неделя вечер си е супер сделка. Вината няма да те зашеметят с класа, но не са лоши. А това, че ресторантът е квартален не означава, че е отбягван от звезди – наскоро тук се мярна познатият от „Социалната мрежа“ и „На Рим с любов“ Джеси Айзенбърг.

Контакти: 511 E 12th St; 00 1 212 2285100; www.northernspyfoodco.com. Цени: около 100 долара за двама.

Da Adolfo, Позитано, Италия

Ако търсиш истински летен обяд на пясъка, метни се на шатъл корабчето до малкия плаж Лаурито (на 10-на минути от Позитано), където шикозно-паянтовата къщичка на Адолфо ще те зарадва с непретенциозни местни специалитети и кани с леденостудено бяло вино. Обстановката е много небрежна – хартиени покривки, боси сервитьори, надраскано на дъската меню. Храната е събрала слънчевите вкусове на Юга: моцарела в листа от лимон на грил, миди в силен чесново-доматен сос. А на плажа има и легла за следобедна дрямка...

Контакти: Via Laurito; 00 39 089 875022; www.daadolfo.com. Цени: около 60 евро за двама.

Mälarpaviljongen, Стокхолм

Независимо дали се наслаждаваш на пържена херинга или на бургер с халуми, заобиколен от цветя и под сянката на върби или споделяш с приятели бутилка розе на някоя от трите плаващи платформи, този кафе-бар на остров Кунгсхолмен е най-идиличното лятно местенце в Стокхолм. Спокойно и пасторално през деня, и зрелищно по залез, през нощта мястото усилва темпото и радва гостите с готина музика до малките часове.

Контакти: Norr Mälarstrand 64; 00 46 8 6508701; www.malarpaviljongen.se. Цени: около 855 крони (196 лв.) за двама.

НАЙ-АКТУАЛНИТЕ РЕСТОРАНТИ

Atrio, Касерес, Испания

Три добри причини да посетиш ресторанта на Хуан Антонио Перес: архитектурата на чисто новата сграда насред монументалния стар град на Касерес, един от най-добрите винени листове в света и кухнята на Хосе Поло, зааслужила две звезди Мишлен. Той използва типични за областта Екстремадура съставки, за да създаде блюда като лангустини с хамон и пюре от чушки пимиенто или сладолед от сирене Торта с дюля и зехтин.

Контакти: Plaza de San Mateo 1; 00 34 927 242928; www.restauranteatrio.com. Цени: около 110 евро за двама.

Brunswick House Cafe, Лондон

Разположен в къща от георгианската епоха на едно от най-оживените кръстовища в Южен Лондон, Brunswick House е нещо средно между архитектурен шоурум и модерен ресторант. Мястото прилича повече на филмов декор, но Джаксън Боксър приготвя кратко британско меню с най-пресните сезонни продукти, като комбинира телешки черен дроб с каша от костен мозък или скат с краставици и лук. Вината са предимно френски и испански, а коктейлното меню е подкрепено от отлични джинове. Но най-запомнящото се нещо тук е страхотното изкарване в компанията на младия персонал и посетители от всички възрасти.

Контакти: 30 Wandsworth Road; 00 44 20 77202926; www.brunswickhousecafe.com. Цени: около 55 паунда за двама.

The Crow's Nest, Монток, САЩ

От откриването си през лятото на 2010-а, този ресторант-бар-хотел, дело на Шон Макфърсън, не може да се отърве от клиенти. Рустикалният декор на заведението има за фон пленителното езеро Монток в щата Ню Йорк. Коктейлите маргарита с люти чушки халапеньо са пикантни точно колкото трябва, а в менюто, фокусирано върху морските дарове, няма слабо ястие – от миди в бяло вино с чорисо до камбала (най-едрият вид дънна риба) със задушен копър.

Контакти: 4 Old West Lake Drive; 00 1 631 6682077; www.crowsnestmtk.com. Цени: около 120 долара за двама.

Gunpowder, Ню Делхи

Кафенето, разположено на последен етаж и открита тераса е най-популярното място в Хауз Кхас – модерния квартал на Делхи с клубове, ресторанти и жива музика, който съперничи на нощния живот на Мумбай. Въпреки че заведението е с доста семпъл дизайн, трудно за намиране и трябва да изкачиш 3 етажа стълби, всяка вечер е пълно с готина тълпа. Хората идват заради гледките към парка с елени и езерото, лежерната атмосфера и домашните ястия от южноиндийската кухня като „Кералан тоди шоп фиш къри“, което в свободен и леко официален превод ще рече „риба с къри в стил заведение в щата Керала, където се предлага слабоалкохолна напитка от палмов сок“.

Контакти: 22 Hauz Khaz Village, 3rd Floor; 00 91 11 26535700; www.gunpowder.co.in. Цени: около 1600 рупии (44 лв.) за двама.

Ultraviolet, Шанхай

Няма друго заведение в Китай, което да те потопи толкова пълноценно в цялостното изживяване, наречено „вечеря“. Щастливците, посещаващи Ultraviolet, създаден от френския готвач Пол Пере, пристигат на тайна локация след като са били докарани от предварително определено място за среща. Посреща ги стая без никаква декорация, само с маса и 10 стола. И започва театърът. Всяко нестандартно блюдо от менюто с 20 ястия е придружено от калейдоскопични изображения на стената, компютъризирано осветление, различни ароматизатори и съраунд звуци, имащи за цел да доотворят сетивата за вкусовете и ароматите. Усещането е изключително.

Контакти: Guang Fu Road; 00 86 21 61425198; www.uvbypp.cc. Цени: около 5000 юана (1215 лв.) за двама.

Tippling Club, Сингапур

Нищо не подкрепя по-добре славата на Сингапур като готина градска дестинация от Tippling Club – най-иновативното ново попълнение към модерната, „ню уейв“ ресторантска сцена на Демпси Роуд. Интериорът е с отворен план в индустриален стил, с кухня на живо и тропическа джунгла на терасата на покрива. Главният готвач Раян Клифт създава уникални дегустационни менюта (класическо, гурме и вегетарианско) и съчетава ястия като уагю (изключително крехко японско говеждо), миди, краставица, даши (японска супа) и яйца на сепия или козя брада (вид зеленчук), гъби и каймак с хубави вина и коктейли с пикантни имена като F..k The Sub Prime.

Контакти: 8D Dempsey Road; 00 65 6475 2217; www.tipplingclub.com. Цени: около 250 долара за двама за меню от 5 ястия.

Porteño, Сидни

Популярното аржентинско заведение излъчва латински чар с ковано желязо, винтидж теракотни плочки и истинско асадо (класическото аржентинско барбекю). Главните готвачи и собственици Бен Милгейт и Елвис Абраханович приготвят най-доброто месо в града, включително „чанчито ала крус“ (свинско, печено 8 часа на дърва), но дори и заклетите месояди си облизват пръстите с брюкселското зеле с леща и мента. След вечеря се качи в Gardel's Bar на горния етаж, където опитай Café y Postre, приготвено от ром, еспресо, шоколад и „дулсе да лече“ (карамелизирано подсладено мляко).

Контакти: 358 Cleveland Street, Surry Hills; 00 61 2 83991440; www.porteno.com.au. Цени: около 140 австралийски долара (213 лв.) за двама.

La Pineta, Тоскана

Главният готвач (и бивш рибар) Лучано Цацери си е спечелил почти култов статус (и звезда Мишлен) за кухнята си с риба и морски дарове в това плажно ресторантче, разположено на широка пясъчна ивица в Тосканския регион Марема. Тук уловът от семейните лодки се превръща в невъобразимо вкусни ястия като деликатни равиоли с осолена треска и сос от лук и хайвер на кефал или пържена на тиган сепия с барбун. А десертите? Милефольето (тестен сладкиш) със зелена ябълка и крем с калвадос е на практика задължително. В активния сезон запази места много отрано, особено ако искаш маса на терасата.

Контакти: Via Cavalleggeri Nord, Бибона; 00 39 058 6600016. Цени: около 180 евро за двама.

Източник: www.cntraveller.com