Актуалният Топ 10 според потребителите на TripAdvisor

Провиденсиалес, част от островите Търкс и Кайкос, оглави читателската класация на TripAdvisor с Топ 10-те острова на 2015 г.

Наричан за по-кратко и Прово, там живее по-голямата част от 30-хилядното население на островите, които заемат близо 100 кв. км във водите на Атлантическия океан, в рамките на Бахамския архипелаг.

Идеален е за гмуркане, тъй като кораловият риф се простира на километри дължина и е лесно достъпен от брега. Скалите и зъберите пък са отличен фон за спускане с каяк в тюркоазеносините води.

Именно на Провиденсиалес се намира забележителният с белите си пясъци Грейс Бей бийч, който напоследък е "бетониран" на второто място сред най-хубавите плажове в света, веднага след бразилския Бая до Санчо на остров Фернандо де Нороня.

В челната тройка са още хавайският остров Мауи и Роатан, който е в границите на Хондурас. Любопитен факт е, че на Мауи някога е живял актьорът Крис Прат, звезда от филми като "Пазители на галактиката" и предстоящия "Джурасик парк-4".

Миналото лято той сподели във "Фейсбук" своя архивна снимка отпреди повече от 15 години, като поясни:  "Това е микробусът, където живеех!!! В ръката ми е сценарият за филма, който ме измъкна от Мауи..."

Дебютът му е през 2000-та в късометражния хорър Cursed Part 3, за който бил ангажиран, докато още работел като сервитьор в ресторант от веригата Bubba Gump Shrimp Company.

Най-високо от островите в Европа потребителите на TripAdvisor са класирали гръцката средиземноморска перла Санторини - нищо че и победителят се води британска територия, но отвъдморска.

Остров Санторини, изглед от главния град Фира. Снимка: Y. Skoulas / GNTO

Португалският Мадейра е под номер 6, изпреварен от тайландския Ко Тао. Десетката оформят още индонезийският Бали, африканският Мавриций, Бора Бора (Френска Полинезия), а Фернандо де Нороня е чак 10-и.

Виж още: 10 скрити местенца за душата

Източник: Bulevard.bg