Моноспектакълът на Веселин Мезеклиев и БНР се бори за международна награда за радиодрама

Българската продукция "Холстомер" (Kholstomer) е в програмата на един от най-престижните международни фестивали за радиотеатър - UK Radio Drama Festival. Второто издание на форума тече в Хърн Бей, Кентърбъри от 22 до 27 февруари.

40 радиодраматизации от 16 държави, изпълнени на 13 езика, се състезават за отличия от журито и публиката, като голямата награда е 3000 британски лири.

Радиопиесата "Холстомер", продуцирана от програма "Христо Ботев" на БНР, е драматизация по едноименната повест на Лев Толстой от 1886 г. Актьорът Веселин Мезеклиев е автор на сценичната и аудиоверсията, режисьор и изпълнител. Редактор е Петър Маринков, а звукорежисьори - Константин Райдовски и Димитър Василев.

Радиоверсията на "Холстомер" е реализирана след успеха на моноспектакъла на Мезеклиев "Холстомер. Историята на един кон", удостоен с първа награда за мъжка роля в Националния преглед на камерните спектакли през 2015 г.

Житейският път и краят на един кон - Любезний  Първи, наричан още Холстомер - са описани от Толстой по начин, удивително напомнящи упадъка на руската аристокрация, интелигенция и духовенство... В своя моноспектакъл Веселин Мезеклиев прави нестандартна авторска интерпретация на това класическо произведение.

Постановката дава възможност на младата аудитория да открие съвременното му звучене, а изразните средства открояват бруталните отношения между живи същества, описани в старата повест - и съпреживяваното днес, с примес от горчиви предчувствия за бъдещето...

В средата на 80-те "Историята на един кон" беше драматизирана и в телевизията от Вили Цанков и си остана една от емблематичните роли на Коста Цонев.

След като премина предварителната селекция, "Холстомер" на Веселин Мезеклиев влезе в програмата на категорията "Пълнометражна радиодрама" и нейното прослушване от жури, участници и наблюдатели се състоя в предпоследния ден.

Можете да чуете и гласувате за българския участник във фестивала до 27 февруари на адрес http://radiodramafestival.org.uk/voting/wednesday-24th-february/.