"Може би утре" на Мартин Илиев е най-добрият български късометражен филм, френски и полски продукции са другите отличени на тазгодишното мащабно издание на In The Palace International Short Film Festival

Най-добрите игрален, документален и анимационен филм бяха наградени в Балчик за финал на 14-ото издание на международния фестивал за късометражни филми "В двореца".

Освен избраниците на журито, бяха обявени и фаворитите от международната и националната селекция, предпочетени с тайно гласуване от публиката в София, Велико Търново и Варна. Те бяха отличени от общините София, Велико Търново и Варна с призовете "София - творчески град на киното на ЮНЕСКО", "Велико Търново - Царевград" и "Наградата на община Варна".

Почетен гост на награждаването беше зам.-министърът на културата Румен Димитров, който в обръщение към младите творци и любители на седмото изкуство изтъкна колко е важно развитието и популяризирането на късометражното кино у нас. В церемонията взе участие и Жени Михайлова, директор на Културен център "Двореца" в Балчик, който е държавен културен институт.

За най-добър игрален филм бе избран "Обикновен живот" на Соня Роланд (Франция), а от българската състезателна програма журито отличи игралния "Може би утре" на режисьора Мартин Илиев.

Второто място взе "Любов" на Боя Харизанова, който стана фаворит и на публиката във Велико Търново и Варна. Третото място в националния конкурс си поделиха "На червено" на Тома Вашаров и "Добри" на Орлин Милчев.

От международната селекция за най-добър документален филм беше избрано друго френско заглавие, "Тук никой не умира" на Симон Панай, а за най-добра анимация - полският "Вълнени болтчета" на Бартош Кеджерски.

Журито отличи със специална награда и игралната продукция от Нова Зеландия "Мадам Блек" на режисьора Айвън Бардж.

Публиката в София избра испанската анимация "Еднакви" на Рафаел Мартинес Лара и Рафа Кано Мендес и "На червено" на Тома Вашаров. В международния конкурс почитателите на късометражното кино във Велико Търново и Варна предпочетоха игралния "Бон воаяж" на швейцареца Марк Уилкинс и игралния "Гарваните" на австралийката Дженифър Перът.

Източник: Keycom Events & Communication