Основният опасен замърсител у нас са фините прахови частици

Над 60% от българите дишат мръсен въздух. Това показват данните на Световната здравна организация. Те ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парламента във вторник.

Основният опасен замърсител у нас са фините прахови частици. Смъртните случаи у нас се увеличават още повече и стигат 18 145 българи за година, като се добави и рисковият фактор - замърсен въздух в затворените помещения. Става дума за опасно излагане на вещества, които се намират във въздуха в жилищата, училищата, градския транспорт, метростанциите, пише в. "Труд". 

Заболявания, причинявани от замърсения въздух

Според Българското дружество по белодробни болести в затворените пространства са били засичани над 900 вида вредни агенти, като концентрацията на някои от тях е до 5 пъти по-висока, отколкото на открито.

Доказано е, че замърсеният въздух причинява дихателни и сърдечносъдови заболявания. Според последните научни изследвания той е виновен и за много болести при децата, включително и диабет. 

Виж още: Пет пъти по-мръсен въздух от допустимото в цялата страна

Пораженията върху дихателната система започват от изострени симптоми, инфекции, дразнене и възпаление на белите дробове и стигат до повишена смъртност при пациентите с респираторни страдания. Не само това, но и се наблюдават астматични пристъпи, изостряне на хроничните обструктивни белодробни болести и увеличен риск от рак на белия дроб. 

Последиците от атмосферните замърсители върху сърдечносъдовата система са инфаркт, ангина пекторис, високо кръвно налягане, атеросклероза, повишена мозъчносъдова исхемия. А пиковите концентрации на фини прахови частици и азотни оксиди пряко водят до увеличаване на приема на пациенти в болниците заради потенциално фатални нарушения на сърдечния ритъм.

Тежките метали, изпуснати във въздуха, оказват силно невротоксично действие особено върху децата, допълват специалистите. Вредните агенти повлияват дори репродуктивните способности, тъй като влошават качеството на спермата, водят до преждевременно раждане, до поява на бебето с ниско тегло.

Виж още: ТЕЦ "Марица-изток 2" - най-замърсяващ в Европа

В глобален мащаб смъртните случаи вследствие от мръсния въздух са над 5,5 млн. души годишно. Според статистиката прахът и другите замърсители се оказват по-опасни от недохранването, наднорменото тегло и дори злоупотребата с наркотици и алкохол.

Източник: в. "Труд"