Стрелба по ресторанти, експлозии край "Стад дьо Франс", заложници в концертна зала и взривове на камикадзета превърнаха вечерта на 13 ноември във френския 11 септември. Страната обяви извънредно положение и затвори границите си

Броят на жертвите при поредицата терористични атаки в Париж надхвърли 120 души, ранените са повече от 350, около 100 - в тежко състояние. "Асошиейтед прес" определя събитията от петъчната вечер на 13 ноември като най-голямата трагедия във Франция от Втората световна война насам.

Най-много загинали има при заложническата драма в концертната зала с 1500 места "Батаклан" на бул. "Волтер", където свирела американската рокгрупа Eagles of Death Metal. Там четиримата нападатели открили огън, а по-късно детонирали своите колани с експлозиви и когато силите на реда нахлули в сградата, се натъкнали на ужасяваща гледка...

Само там броят на жертвите се изчислява на поне 80

Загинали, повечето при самовзривяване, са осем от терористите, които атакували поне шест точки в града - но продължава издирването на още съучастници.

Първата им цел стана районът около "Стад дьо Франс", в северните покрайнини на града, където по това време се играеше приятелски мач с Германия в присъствието на президента Франсоа Оланд и 80-хилядна публика. Докато напускаха националния стадион, запалянковците пееха химна на републиката - "Марсилезата".

След двете самоубийствени експлозии край входовете на спортното съоръжение, където по данни на властите са загинали поне трима души, били обстрелвани кафенета около концертната зала, станала арена на най-голямото кръвопролитие. Десетки жертви са дадени при атаката срещу ресторант в 10-и район, както и на няколко други места, които

по това време на денонощието били пълни с народ

Държавният глава бил изведен от стадиона и по-късно заклейми случилото се като "тероризъм", заричайки се страната да не се огъне пред враговете си. "Франция е решителна, обединена и няма да позволи да бъде повалена дори днес, когато се изправя пред това бедствие, тази трагедия, която е мерзост и варварство", заяви Оланд.

По първите страници на британската съботна преса, във вестници като "Таймс", "Сън" и "Дейли телеграф", събитията в Париж бяха определени като "масово клане" и "кървава обсада"

В телевизионно обръщение към нацията президентът обяви, че източникът на атаките е известен, извършителите на това престъпление се знаят. Непосредствена отговорност за нападенията не беше поета, макар че в "Туитър" джихадисти веднага изразиха задоволство от случилото се и разкритикуваха военните операции на Франция срещу екстремистите от Ислямска държава

Обявено бе извънредно положение и границите бяха временно затворени,

а по-късно бяха въведени гранични проверки. Парижани са призовани да останат по домовете си, а из града са разположени 1500 военни.

По-рано, в петъчния следобед, германските футболни национали бяха евакуирани от хотела си в Париж заради сигнал за бомба, след като местната полиция получила анонимно обаждане за заложено взривно устройство.

Според американския президент Барак Обама това е "нападение срещу цялото човечество" и "възмутителен опит да се тероризират невинни граждани". Той също обеща помощ, за да бъде сторено всичко възможно извършителите да бъдат изправени пред съда.

Франция вече засили мерките за сигурност заради световната конференция на ООН по промените в климата (COP21), която трябва да се състои в Париж от 30 ноември до 11 декември. Междувременно Оланд отмени планираното си участие този уикенд в срещата на държавите от Г-20 в Турция, сред чиито теми е именно нарастващата заплаха от терористични действия на ислямските екстремисти.

През януари Париж отново стана обект на подобни атаки -

срещу редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" и в супермаркет за кашерна храна. Жертвите тогава бяха 20, сред тях и тримата нападатели, които твърдяха, че са свързани с екстремисти в Йемен, както и с Ислямска държава. Този път целта им бяха млади рокфенове и обикновени жители на града, излезли навън в петъчната вечер.

Виж още: Какво установи досега разследването
Видео: Хронология на терора в петъчната нощ

Подобно на "Батаклан", барът Le Carillon (на ул. Alibert 18) е сред най-популярните места в източната част на Париж, където кипи нощен живот, отбелязва АП, а Би Би Си изброява, че обект на нападения са станали още две заведения в 11-и район: La Belle Equipe и La Casa Nostra, както и камбоджанският ресторант Le Petit Cambodge в 10-и район. Картата на местата, публикувана от в. "Ню Йорк таймс", показва всички цели:

Световните агенции припомнят, че френската армия участва в бомбардировките срещу цели на Ислямска държава в Сирия и Ирак, а на друг фронт води борба с екстремисти в Африка.

Анализатори отбелязват приликите с начина, по който бяха извършени атентатите в Мумбай през 2008 г., когато при нападения над жп гара, два петзвездни хотела, ресторант, полицейски участък, болница и еврейски център загинаха 166 души.

Американски експерти са категорични,

че основният заподозрян за снощните нападения е Ислямска държава заради използваната тактика - множество нападатели в координирани атаки срещу множество места. Големият въпрос е дали това са местни терористи или бойци на ИД, завърнали се от фронта в Сирия.

Междувременно след кошмарната нощ на 13 срещу 14 ноември масово споделяна в социалните мрежи стана рисунката "Мир за Париж" на френския графичен дизайнер Жан Жулиен (Jean Jullien), която "вгражда" Айфеловата кула в знака, символизиращ мир.

Източник: АП, Би Би Си