Едва 3% от заразените знаят за това и се лекуват

В момента в България живеят над 110 хил. българи, които са заразени с хепатит С, но едва 3% от тях знаят за това и се лекуват, съобщава Нова телевизия.

Според проучване на пациентските организации 64% от българите никога не са се изследвали за хепатит С. Тест за болестта струва 20 лв.

Инфекцията се предава от няколко начина: при венозна употреба на наркотици, кръвопреливане, по полов път, от майка на дете, чрез пиърсинги и татуйровки или при пряк контакт с кръв.

Как протича хепатит С

Хепатит C често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан (нефункционална тъкан, наподобяваща белег) по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза. В някои от случаите хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт.

В световен мащаб страдащите са 160 млн. души. Болните от хепатит С са пет пъти повече от тези със СПИН.

Виж още: 90% от българите не знаят какво е хепатит С

Лекарствата

Част от новите лекарства, които вече са одобрени от Европейската комисия, все още не са достъпни у в България.

За да навлезе лекарството в България, са необходими поне няколко години, смятат пациентските организации. Те се надяват при добър диалог с управляващите, медикаментът да бъде отпуснат по-бързо поне на най-нуждаещите се.