Изследване на Международния валутен фонд показва, че колкото повече жени има на ръководни постове в компанията, толкова повече нарастват и печалбите ѝ

Жените на ръководни постове са знак за просперираща компания. Това е един от изводите на изследване, проведено от Международния валутен фонд. Според данните от него печалбите на компаниите нарастват, колкото повече жени има на ръководни постове, съобщава "Индипендънт". 

В изследването са били анализирани данни от над 2 млн. фирми в общо 34 държави из цяла Европа.

Данните от доклада коментира Кристин Лагард, оглавявяваща МВФ, като по нейни думи жените на ръководни постове могат да са ключа към спирането на спада в икономическия растеж на Европа.

"Изследването показа, че колкото повече жени има на управленски позиции, толкова по-печеливши са фирмите. По-големите печалби водят до повече инвестиции и по-голяма продуктивност - още един канал, през който вкарването на повече жени в работната сила може да спре спадът на европейския растеж", коментира тя. 

Лагард изведе и основните икономически ползи за европейския финансов пазар от поставянето на жени на водещи позиции във фирмите:

Ако жените решат да се включат в пазара на труда в Европа на нивото на мъжете, европейската работна сила може да скочи с 6%. А ако решат да работят толкова часове, колкото мъжете, работната сила може да се увеличи с 15%. 

Виж още: Жените у нас взимат с 13,5% по-малко от мъжете​

Докладът сочи три фактора, които са довели до проучването:

1. Застаряването на населението в Европа и спадът на продуктивността  в страните на континента;

2. Разликата в заетите ръководни позиции от двата пола остава значима;

3. Постигането на полово равенство на пазара на труда може да донесе макроикономически ползи

Виж още: Седем неща, с които майчинството помага в бизнеса​