Това е темата на концерта, който Софийската филхармония изнася на 1 април под диригентството на Максим Ешкенази и със солистките Лиз Берто (виола) и Ангелина Абаджиева (цигулка)

На 1 април от 19 ч. в зала "България" Софийската филхармония свири с един от най-харизматичните млади диригенти в България - Максим Ешкенази. Концертът под неговата палка и със солистките Лиз Берто (виола) и Ангелина Абаджиева (цигулка) трябва да ни отведе в света на безсмъртни литературни истории, претворени в музика.

Програма:

Едвард Григ - "Пер Гинт", първа сюита, оп. 46
Макс Брух - Концерт за цигулка, виола и оркестър в ми минор, оп. 88
Пьотр Илич Чайковски - Увертюра фантазия "Ромео и Жулиета"
Панчо Владигеров - Скандинавска сюита "Сънна игра", оп. 13

Концертът е част от цикъла "Сцени и маски", в който Софийската филхармония представя на своята публика музика, писана за театрални постановки по класически произведения - или музика, вдъхновена от литературни шедьоври.

В рамките на поредицата "Шекспир в музиката" програмата за вечерта включва "Ромео и Жулиета" от П.И.Чайковски - една от най-вълнуващите творби, почерпили живот от пиесите на английския бард.

Българското произведение е скандинавската сюита "Сънна игра", в която Панчо Владигеров разгръща богатия си опит с театралната музика.

Виолата на Лиз Берто и цигулката на Ангелина Абаджиева ще танцуват заедно в двойния концерт от Макс Брух, който е едновременно експресивна и лирична творба, представяща двата инструмента и диалога помежду им. Самият композитор впоследствие споделя, че различността на инструментите в крайна сметка ги обединява.

Сюитата "Пер Гинт" от Едвард Григ също е свързана с литературата - написана е по личната молба на Хенрих Ибсен за постановката на едноименната му пиеса. Придобила нов смисъл като отделна симфонична творба в редица филми, днес сюитата е едно от най-разпознаваемите музикални произведения.

Билети за това пътешествие из най-красивите мечти на човечеството, претворени в литература и музика, могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Музикантите

Ангелина Абаджиева е лауреат на един от най-престижните цигулкови конкурси - "Николо Паганини" в Генуа, Италия. Тя е концертмайстор на Симфоничния оркестър на германското национално радио в Кьолн. Редица нейни записи са в Златния фонд на българското радио и телевизията.

Лиз Берто е звезда със стремителна кариера. Носителка е на множество награди и е солист на престижни оркестри на няколко континента под палката на големи диригенти като Емануел Кривин и Марк Минковски. Отличава се с експресивно, силно сценично присъствие. Свири на специално изработена за нея виола.

Източник: Софийска филхармония