Един от най-големите проблеми е смесването на некачествени наркотици с фалшив алкохол, което може да доведе до продължителни психози

В чужбина Българските курорти са известни като евтина дестинация, в която можеш да си купиш жени, алкохол и наркотици за по-малко пари, отколкото където и да е в Европа. Оказва се обаче, че евтините удоволствия също си имат своята цена.

"Домашни" наркотици с деградиращ ефект

Голяма част от предлаганата по морето дрога е некачествена и превръща употребилите я туристи в "животни". Според психиатъра от УМБАЛ "Света Марина" във Варна д-р Александър Попов, цитиран от в. "Стандарт", наркотиците се приготвят в домашни лаборатории по рецепти, с взети от интернет рецепти и некачествени подръчни средства и материали.

"Проблемът е не толкова в изграждането на зависимост, колкото психиатричните състояния, които може да предизвика употребата на некачествената химия. Стига се до шизофренни прояви, а понякога и до хоспитализиране в клиника", предупреждава специалистът.

Един от големите проблеми на курортите по морето е, че туристите не просто употребяват некачествени наркотици, които могат да причинят сериозни щети на мозъка им, но и ги смесват с алкохол менте, след което губят тотална представа за това къдесе намират и какво правят, категорични са лекари по морето.

Виж още: Нови синтетични наркотици заливат българския пазар

Тенденцията в последните години, особено в курортите, е зависимост от няколко вида наркотици, смесени с алкохол. Напоследък зачестяват и случаите на продължителни психози след смесена употреба на алкохол менте и дрога, които стигат до 10 дни, твърдят психиатри. 

Според медиците опасната комбинация от некачествени наркотици и фалшив алкохол обяснява и зачестилите инциденти в един от най-големите курорти у нас - Златни пясъци. Туристите там често изпадали в неадекватно състояние, голяма част от тях осъмвали в арестите, а други се борят за живота си в местните болници след опасните запои. 

Виж още: Перуанска кока убила за месец трима наркомани в Бургас

Марихуаната също с "друсана"

Зачестилите инциденти с наркотици дори са довели дотам марихуаната да започне да се възприема като нещо безвредно и безопасно, посочват специалистите, които се сблъскват с проблема. Според тях обаче тревата също е много опасна тъй като води до зависимост и отключва психиатрични проблеми. По техни думу също така в последно време дилърите на марихуана са започнали да я смесват с опасни химикали, което води до тежки последици върху психиката на употребяващия. 

По данни на клиниката по токсикология от началото на лятото във Варна са били приети голям брой пациенти, злоупотребили с кокаин, амфетамини, екстази и анаболи. Голяма част от тях са чужди туристи, отровени от некачествени амфетамини, от които не се развива зависимост, но са толкова мръсна дрога, че употребилият ги може да умре от интоксикация. 

Виж още: Портрети след LSD, или какво причиняват наркотиците на съзнанието ни

Понякога и 1-2 приема са достатъчни, за да има фатални последствия.

Източник: "Стандарт"