Опасно ли е наистина то за здравето на животните и защо котките си хапват сладко, но не усещат вкуса му

Захарта не е здравословна за кучето най-вече защото разваля зъбите му, обясняват от PetVet.bg. При котката тя причинява затлъстяване. За разлика от кучетата обаче, котките не усещат вкуса на сладкото. Това се дължи на факта, че за разлика от кучетата, те са строго месоядни животни.

У котките липсва ген, който кодира вкуса за сладко и се среща при всеядните и тревопасните животни. Глюкокиназата - важен ензим в черния дроб на животните, подпомагащ разграждането и използването на въглехидратите, - също не е открита в котешкия организъм.

За кучетата далеч по-опасен е шоколадът,

по-конкретно две негови съставки - теобромин и кофеин. Теоброминът може да се задържи в организма на кучето до 20 години, като в същото време уврежда сърцето, бъбреците и нервната система. Заедно с кофеина, това вещество може да е смъртоносно за кучето.

Най-високо съдържание на тези отровни вещества има в сухия какаов прах, а най-малко - в белия шоколад. Силно токсичен е и на вид безвредният млечен шоколад. Важна е и големината -

малките породи са много по-чувствителни

Куче, поело какао или шоколад, се нуждае от незабавна ветеринарно-медицинска помощ - трябва да се предизвика повръщане и да се прочисти стомахът му в рамките на няколко часа, независимо че на вид животното изглежда здраво. Проявата на симптоми може да значи, че увреждането вече е твърде сериозно.

Котките, от друга страна, нямат против да похапват сладки, шоколад, захарен памук, дори сладолед. Смята се, че тези лакомства им харесват заради друг вкус, който им е добре познат, например на мазнините или заради млякото в сладоледа и шоколада, заключават от PetVet.

През летния сезон на трапезата е особено актуална и динята, която също е предпочитана от писаните - както показва този сборен клип.

Източник: PetVet.bg