Турският президент отново даде знак, че е готов да върне смъртното наказание в страната

Милионен митинг в защита на демокрацията се проведе вчера в Истанбул, давайки глас на привържениците на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПРС). Митингът официално премина под надслова "Демокрация и герои" и бе свикан от ПРС в защита на демокрацията, срещу неуспелия опит за преврат от 15 юли и в памет на хората, убити при съпротивата срещу пуча.

На събитието присъстваха няколко милиона души. Самият митинг започна с националния химн, последван от четения на Корана пред тълпата. Демонстранти в тълпата носеха плакати с надписи: "Ердоган, ти си дар от Бога!" и "Нареди ни да умрем и ще го направим!".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви на огромна демонстрация в Истанбул, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат в страната миналия месец. Това само потвърждава насоката на Ердоган да върне най-тежкото наказание в страната, след като още след пуча той изрази, че ще се вслуша в гласа на хората по този въпрос

Паралелно с това той се закани мрежата на живеещия в САЩ турски ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат, да бъде унищожена в рамките на закона.

Турският президент осъди решението на германските власти да не му позволят да говори чрез видеовръзка на митинг на негови привърженици в тази страна. "Къде е демокрацията?", попита риторична той.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Премиерът Бинали Йълдъръм се обърна персонално към президента и се закле, че, заедно с народа и политическите сили, целите от плана за 2023 г. ще бъдат изпълнени, а "всички предатели и микроби, които противопоставиха турци и кюрди, ще бъдат прочистени така, както и всевъзможните терористични групировки".

Любопитното е, че на митинга говори и двама от лидерите на опозицията в страната - предеседателят на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели - лидер на Партията на националистическото действие. 

Според Кълъчдароглу след 15 юли хората вече живеят в една нова Турция. Провалилият се преврат в Турция откри нова възможност за компромис в политиката, заяви той и добави, че сега политиката трябва да остане извън джамиите, съдебните зали и казармите.

Виж още: Елиф Шафак: Само за една нощ Турция се върна 20 години назад 

Двамата опозиционни лидери, както и ръководството на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), се присъединиха към общата декларация на управляващата ПСР, в която бе осъден опитът за преврат и бе защитена законната власт. Ердоган публично благодари на опозиционните лидери за решението им да участват в митинга.

Източник: Ройтерс, "Хюриет", БНТ