Зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия или в Ирак

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник "Шарли ебдо" - Мурад Хамид, се намира в България. Той е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите, посочи министърът, цитирана от Нова телевизия.

Има европейска заповед за арест за Хамид и в момента се изчаква съдебната процедура. Мярката за задържане трябва да бъде гледана на 9 август тази година. Бъчварова отказа да даде подробности за това къде се намира лицето и кой съд ще гледа мярката му.

По данни на Ройтерс, вещите, които Хамид носел в пътната си чанта при задържането му, повече приличат на арсенал на кандидат джихадист, отколкото на сак на турист, пристигнал на курорт в Турция. 

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Шариф Куаши е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България, съобщиха по-рано френски медии. Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куаши, е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия или в Ирак. Антитерористичната прокуратура в Париж започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

Виж още: "Шарли Ебдо" и френското общество, година по-късно

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на "Шарли ебдо" през януари 2015 г., заедно с братята Куаши. Но имал алиби - бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата, и бързо беше оневинен, отбелязва "Журнал дю диманш". 

Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.

Виж още: География на емпатията и апатията

Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ренс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му. В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България, където впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.

Източник: Нова телевизия