В негово отсъствие Централният съвет на партията го освободи и от председателския пост в парламентарната група. В това време Местан беше в Кърджали, където заяви, че не се чувства виновен за "гафа", в който го обвини Доган

Лютви Местан беше изключен от редиците на ДПС и освободен от поста начело на парламентарната група. Решението взе Централният съвет на партията на сбирка в къщата на почетния председател Ахмед Доган в Бояна.

Длъжностите му ще се изпълняват временно от триумвират: Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, които ще ръководят движението заедно до провеждането на национална конференция. Говорителката на ДПС Велислава Кръстева подчерта, че всички действия са предприети съгласно устава на движението. 

На заседанието са присъствали 138 от общо 166 членове на разширеното партийно ръководство, които били единодушни в решението си. Заседанието е водил лично Доган, който е завършил изказването си с думи по адрес на Местан - че такава ще бъде съдбата на

всеки, който се изправи срещу националните интереси на България

По-рано през деня на пресконференция в Кърджали досегашният лидер заяви, че очаква като резултат от днешното заседание да получи най-ценния подарък за рождения си ден - и отправи апел към заседаващите да не потъпкват човешкото си достойнство. 

Местан, който наследи Доган преди близо две години, навърши днес 55 и илюстрира очакванията си за "най-ценния подарък", като цитира Дон Кихот: "Свободата, Санчо, е велико нещо..."

Запитан дали се очаква разцепление на ДПС, Местан увери, че ще продължи да работи за идеите на движението като партия с евроатлантическа ориентация. Той бе категоричен, че няма да подава оставка сам.

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител

и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан. След плъзналите вчера слухове, че се укрива в резиденцията на турския посланик и се кани да напусне страната, той поясни, че не е избягал никъде:

"В България съм и сега съм в моя роден град Кърджали и ще бъда следващите дни тука. Не очаквайте аз да избягам някъде да се скрия... Вчера през деня бях в София, вечерта - в Пловдив при мой приятел, където решихме да се почерпим предварително за настъпващия ми рожден ден."

За отстраняването му се заговори преди няколко дни

след направеното седмица по-рано остро изявление на Доган пред партийния елит. В него основателят на движението отправи критики към своя приемник и заяви, че ДПС трябва да се поднови.

Доган определи като "гаф" декларацията, прочетена от Лютви Местан в парламента след свалянето на руския бомбардировач, в която вече сваленият лидер подкрепи позицията на Турция.

В анализ от Данка Василева под заглавие "Цялата задкулисна история как Анкара раздели Доган и Местан" в. "24 часа" изтъква, че напрежението между първия лидер на ДПС и предложения от него наследник на поста тлее отдавна. Някои от акцентите в материала:

- Още през 2014 г. лидерът на ДПС завива към ислямистката партия на Ердоган

- Доган вбесен от опитите на Местан за етническо противопоставяне в България

- Анкара ясно посочва на изселниците, че е сгрешила с Касим Дал  

- Доган не приема загубата в изборите на интелигенцията и заместването й с цигани  

- Двете пищни сватби на дъщерята на Местан в Кърджали и Истанбул, както и пътешествието й на Малдивите объркало електората на ДПС

Сватбата на дъщерята на Лютви Местан, започнала край Кърджали в предпоследния уикенд на август, продължи седмица по-късно в Истанбул, на брега на Босфора, където булката Елиз Атасой и избраникът й - корабният инженер Гьоксел Абаджъ, разрязаха няколкоетажна торта. Елиз е дъщеря на ДПС лидера от първия му брак с Нурсен Атасой и живее в Одрин. Снимки от пищните тържества се появиха в социалните мрежи

Във "Фейсбук" Радан Кънев коментира случващото се като: "Доброто ченге и лошото ченге в балканска версия: Съветското ченге и Турското ченге. Пошъл мафиотски театър... и гавра със семейната традиция на милиони българи".

"Извинете, но днес е Бъдни вечер. Очакваме Рождество и Дядо Коледа, Авакум Захов не е добре дошъл у дома. Уведомете ме как е протекло криминалето, но след Стефановден. На всички нормални хора желая светли празници, весело посрещане на Рождество Христово и радост по лицата на необременените от изкривената ни действителност деца и внуци", пише лидерът на ДСБ.

Преди Централния съвет на ДПС бившият активист на движението Окман Октай изрази пред БНР безпокойство от мълчанието на държавните власти, след като чрез полето на ДПС Анкара и Москва си мерят силите чрез Местан и Доган.

Според Октай най-големият въпрос е защо Доган реагира един месец след тази декларацията на Местан за сваления самолет: "Мълчанието на Доган един месец говори, че върху него е имало огромен натиск и аз имам информация, че е имало такъв натиск, и точно, използвайки празниците, Доган с този анализ всъщност дестабилизира страната. Полето на битката между Анкара и Москва се прехвърли чрез полето на ДПС на територията на България."

По-рано в интервю пред "Фрог нюз" той коментира събитията като "началото на края на ДПС". Според негова вътрешна информация въпросната декларация била написана в турското посолство под диктовката на посланика. Октай припомня и други "многобройни провокации" на Местан през последните години: песента "Кой уши байрака" на изборите, обрязването на деца под турските знамена и в присъствието на управляващи от Турция.

"Преди малко повече от година Лютви Местан беше на посещение в Анкара и това се отчете като грубо вмешателство на официалните власти и лично на Ердоган в нашите избори. Последва невиждан отлив на интелигентните турци от ДПС в Североизточна България. Партията загуби много сериозни общини Хората, обаче не приеха такава проердоганова политика. Българските изселници в Турция не гласуват за ислямистките партии. Те подкрепят републиканската партия, наследник на Ататюрк", отбелязва Октай.

Прокремълската и пропутиновска позиция на Доган обаче също щяла да отблъсне интелигенцията сред турците и, по думите му, да сложи началото на края на ДПС и този модел.

Източник: БНР, БНТ, в. "24 часа"