Решението е взето единодушно от Изпълнителния съвет на коалицията, като в гласуването не са взели участие ДСБ

Вицепремиерът Меглена Кунева да бъде просветен министър, предлагат от Реформаторския блок (РБ), след като получиха картбланш от Бойко Борисов да номинират приемник на Тодор Танев, чиято оставка премиерът поиска ден по-рано. Ресорът е от тяхната квота, а името й беше единственото, спрягано преди днешното обсъждане.

Според първоначалната информация лидерката на движение "България на гражданите" (ДБГ) коментира това като доказателство за намерението на РБ да предлага решения, когато има нужда от такива.

Тя е дала съгласието си да съвместява двата поста, а решението е било взето единодушно от Изпълнителния съвет на коалицията - в присъствието, но без участието на ДСБ, които вече са в опозиция.

Понастоящем Кунева, която по образование е юрист, е вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси. Била е министър по европейските въпроси в две поредни правителства (2002-2006) и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия "Барозу" (2007-2010).

Разговаряно било и с Даниел Вълчев, който оглавяваше ведомството от квотата на НДСВ в правителството на тройната коалиция (2005-2009), но той отказал. Вчера в оборот влезе и името на депутата от ДБГ и бивш главен секретар на МОН от 2003 до 2009 г. Димитър Танев.

Виж още: Епитафия на един образователен министър​

Премиерът настояваше реформаторите да действат по-експедитивно и очакваше номинацията им още снощи. "Ако се разправяте, ще поставите под съмнение формулата на коалицията. Не ме карайте аз да ви избирам човек и да взимам страна", заявил Борисов според БНР.

Бъдещият министър в оставка Тодор Танев пък напомни в предаването на БНТ "Още от деня", че не е бил партиен кадър, а е издигнат от гражданската квота в РБ.

Петър Славов: Целта трябва да са реформите, а не реализацията на определена личност

За коментар по темата се обърнахме към депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

"За съжаление и в този случай (както напоследък) част от партиите в блока се опитаха да си решат набързо и самостоятелно проблема. Въпреки че и Учредителното споразумение на РБ, и правилникът на парламентарната група изискват свикване на Гражданския съвет по такива въпроси и гласуване и там - и след това в парламентарната група с мнозинство минимум 2/3 за такава номинация. Това е легитимната процедура и всякакви номинации извън този ред са най-малкото некоректни", заяви Славов.

"Въпреки че вчера на т.нар. заседание на партиите дори не поканиха представител на Гражданския съвет, народните представители от гражданската квота ще настояваме да се спазват правилата. И нямаме намерение да предлагаме собствена номинация, защото целта трябва да са реформите, а не реализацията на определена личност", допълни още той.