Редовното практикуване на медитация носи значителни ползи за мозъка ни и подмладяването е само една от тях

Редовната медитация на средна възраст подмладява мозъка със седем години и половина, показва ново изследване на германските учени от университетската болница в Йена. Според учените комбинацията от силна концентрация и релаксация може да предизвика образуването на нови мозъчни клетки, пише "Дейли мейл".

Изследването наблюдава две групи от хора - 50 души, които редовно медитират, и 50 други, които не медитират. Учените сканирали мозъците им, за да видят разликите.

Оказва се, че мозъчната възраст на немедитиращите била същата като тяхната реална т.е. 55-годишните имали мозък на хора на 55 години. В групата на медитиращите обаче мозъците им били по-млади от тях самите. Така 50-годишните участници в експеримента се оказали с 43-годишни мозъци.

Виж още: 25 минути медитация на ден ни избавят от стреса

Освен че медитиращите хора са по-умни, новите проучвания показват, че те страдат много по-рядко от загуба на паметта и от Алцхаймер.

Ползите стават все по-големи с напредването на възрастта. За всяка година след 50, медитацията намалява възрастта на мозъка с цяла година.

Какви ползи още има медитацията за ума ни, можете да видите във видеото на ASAP Science.

Източник: "Дейли мейл"