Откритият Драгалевски лифт, пред който всяко лято имаше огромна опашка, обаче все още е извън експлоатация

След като цяла пролет лифтовете на Витоша бяха в профилактика, "Витоша ски" обяви, че открива летния сезон от 15 юни с кабинковия лифт от Симеоново до хижа Алеко и свързаните с него "Витошко лале" 1 и 2, които са открити и стигат почти до най-високата точка - Черни връх (2290 м надморска височина).

Те ще бъдат на разположение на всички, които обичат разходките из Витоша и искат да се насладят на спокойствието и прохладата, които носи планината през лятото, обясняват от компанията.

За разлика от автобусите на градския транспорт, лифтовете обаче са скъпо удоволствие и пътуването в една посока е колкото билет за кино - 12 лева в едната посока. Цената за отиване и връщане е 17 лева, а еднократното използване на само единия от двата седалкови лифта или последния етап от кабинковия лифт (от IV до V станция) - 7 лева. 

Предлагат се намаления за ученици, студенти и пенсионери, а децата до 6-годишна възраст се качват безплатно. В кабинковия лифт е нужен билет и за кучетата.

Още по-изгодни намаления има за комбинирано пътуване. Използването на кабинков и седалков лифт в рамките на един ден е 25 лева на човек, 20 лева за ученици студенти, за семейства с едно дете - 55 лева, а с две и повече деца "само" 60 лева. 

Картата за седалковите лифтове за колоездачи струва 30 лева. Цените са валидни до 15 ноември.

Живописният открит Драгалевски лифт, пред който от пролет до късна есен се извиваше опашка, вкл. от велосипедисти, обаче остава извън експлоатация. Двуседалковата въжена линия през "Бай Кръстьо" до Голи връх беше с обща дължина 3475 м, с две самостоятелни отсечки и капацитет няколкостотин души на час.

Виж още: Ще го бъде ли Драгалевският лифт?

По подобен начин преди няколко години окончателно спря и другият лифт до Черни връх - Романският, а популярният през социализма Княжевски лифт отдавна вече е история.