Братислава спечели надпреварата с повече от половината гласове, българската столица получи едва три

Братислава е новото седалище на Европейския орган по труда - това реши Съветът по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, състоящ се от министрите на труда от държавите членки на ЕС.

На заседанието им в Люксембург словашката столица получи 15 от общо 28 гласа в конкуренция с още три европейски столици - Рига, Никозия и София, информира БНР.

Кипърската кандидатура взе седем гласа, а латвийската и българската останаха само с по три. Еврокомисарят по заетостта Мариан Тейсен съобщи, че агенцията ще заработи от октомври първоначално в Брюксел, докато се премести в новото си седалище.

"Поздравления за Словакия от Европейската комисия, след като тази сутрин страните членки решиха, че Братислава ще бъде седалище на Европейския орган по труда. Тази нова агенция ще гарантира, че европейските правила за трудовата мобилност са в сила и действат справедливо, просто и ефективно", коментира говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Най-големи очаквания имаше за Никозия, тъй като предложената оферта от нея бе и най-щедрата, отбелязва БНР. Кипър бе единствената държава, която предложи да подслони агенцията безплатно за постоянно, както и да покрие всички разноски, свързани с евентуални допълнителни адаптации на централата.

София бе предложила избор между три сгради: "Елипс център" (бул. "Цариградско шосе" 19), "Новотел София" (бул. "Цариградско шосе" 115 Н) и хотел "Премиер" (бул. "Брюксел" 11), както и да покрие наема за първите 18 месеца.

Братислава бе заложила наем за предложената сграда, без да споменава суми. В офертата не бе включена информация относно условията за поддръжка на зданието.

Източник: БНР