Симеоновският и Драгалевският лифт трябва да заработят през август, Романският обаче остава спрян

Работата на Симеоновския и Драгалевския лифт да бъде възстановена, за да имат достъп столичани до планината Витоша и възможността да карат ски през зимния период - такъв ангажимент са поели представителите на "Витоша ски" пред столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Преди това от компанията заедно с Изпълнителната агенция по горите трябва да почистят просеките, а Държавната агенция по технически надзор да извърши проверка на надеждността и сигурността на съоръженията, които не работят от миналата година.

Кабинковият лифт се движи от Симеоново до хижа "Алеко", като преодолява над 1 км разлика във височините. Маршрутът е дълъг 6270 м, а капацитетът му е 1200 души на час.

Предпочитана през лятото е двуседалковата въжена линия от Драгалевци през "Бай Кръстьо" до Голи връх с обща дължина 3475 м. В двете си самостоятелни отсечки тя преодолява 893 м денивелация и е с капацитет съответно 300 и 600 души на час.

Другият живописен седалков лифт, който обикновено работи през лятото, е Романският, предпочитан от туристите за по-бързо изкачване до Черни връх.

Той обаче няма да проработи отново, тъй като е строен в края на 60-те и сега няма как да бъдат възстановени частите, повредени от зимните бури, обясняват от дружеството пред Би Ти Ви.