Общопрактикуващите лекари настояват за 20 млн. лева повече за първична помощ в бюджета за догодина

Председателят на Сдружението доц. Любомир Киров каза за "Хоризонт" на БНР, че тези предложения са включени в Националния рамков договор за догодина и са подкрепени от Българския лекарски съюз.

Парите ще се използват за дейности, като проследяване на острите случаи и стендбай режим на личните лекари, както и за повече профилактични прегледи и диспансеризацията на пациентите с хроничните заболявания, както за ваксинопрофилактиката, посочи председателят на сдружението доцент Любомир Киров.

Искаме да бъде съобразен със заложените решения в стратегия 2014–2020 година, която беше приета от всички и където е разписано, че до 2020-а година бюджетът за първична медицинска помощ трябва да нарасне до 13-14%, каза още Киров.

Да се премахне лимитирането на средствата за направленията за специалисти за хронично болните и за техните изследвания, както и за профилактичните прегледи, настоява още доцент Киров.

"За да извършваме например повече профилактични прегледи. Те са свързани с разход на едни средства, които не са от нашия бюджет. Те са от бюджета за специализираната помощ и се заделят за изследвания и консултации. От това печели специализираната помощ, но ние го ползваме, за да си вършим работата", уточни Киров.