Изданието, основано от журналисти през 1986 г. с идеята за независимост от медийните босове, е първият национален всекидневник на Острова, който остава изцяло онлайн, а тази събота беше отпечатан последният му брой

Ако искате да си запазите сувенирен брой от британския в. "Индипендънт", тази събота, 26 март, е последният шанс да го направите - всекидневникът спира да излиза на хартия. Решението взе преди месец и половина собственикът му Евгени Лебедев, който обяви, че изданието остава само под формата на сайт за новини и коментари.

Тиражът на вестника, който в най-добрите времена стигаше до 400 хил. дневно, се е стопил до едва 40 хил. бройки, а в последния ден от седмицата неделният "Индипендънт он сънди" продава под 43 хил., отбелязва "Скай нюз".

Очаква се около 2/3 от 150-те журналисти в медийната група ще останат на улицата след промените. Същевременно обаче се отварят нови 25 позиции, свързани със създаването на дигитално съдържание, плюс нови кореспондентски бюра в Европа, Близкия изток и Азия.

Виж още: Журналистите днес - претоварени и недоволни

Съкратената версия на "Индипендънт" - i, която струва четири пъти по-евтино и има завидния 275-хиляден тираж, - вече е продадена на регионалния издател "Джонстън прес" за 24 млн. лири. Там работят едва 17 души, а сега се очаква бъдат наети още поне два пъти по толкова.

Първите страници на "Индипендънт" и i в деня, когато беше обявено спирането на големия всекидневник, 12 февруари

Лебедев представя затварянето на 30-годишното издание като еволюция, скок към новите предизвикателства на дигиталната епоха.

"Вестникарската индустрия се променя и тази промяна е под влиянието на читателите. Те ни показват, че бъдещето е дигитално. Това решение съхранява бранда "Индипендънт" и ни дава възможност да инвестираме във висококачествено съдържание", заявява 35-годишният богаташ от руски произход.

По думите му неговото семейство е вложило десетки милиони лири в медийни проекти и спирането на хартиеното издание гарантира бъдещето на "Индипендънт".

Първите страници на "Индипендънт" и i в деня след атентатите в Брюксел, 22 март

В обръщение към редакционния състав миналия месец Лебедев прогнозира, че другите национални вестници във Великобритания също ще последват този ход. Според официалната информация сайтът на вестника е излязъл "на плюс" с 58 млн. читатели всеки месец, като се очаква тази година приходите да скочат с 50%.

Лебедев прави реорганизациите в "Индипендънт" шест години след като стана собственик на вестника - и взе британско гражданство. Синът на съветски дипломат откупи марката от ирландския магнат сър Антъни О'Райли срещу 1 лира.

Преди това, през 2009 г., Лебедев придоби вечерния "Ивнинг стандард", основан през 1827 г., и го направи безплатен, като удвои тиража му.

"Индипендънт" е основан преди три десетилетия от група пишещи събратя с идеята за журналистика, независима от интересите на собствениците. Там е работила и писателката Хелън Филдинг, чиято колонка слага начало на поредицата й бестселъри за Бриджит Джоунс.

Миналата неделя "Индипендънт он сънди" също се сбогува със своите читатели, като "угаси лампите" със снимка от Часа на Земята и игра на думи с главата си: THE indepENDent.

Източник: Би Ти Ви, "Скай нюз", в. Гардиън