Дни, след разследването на Би Ти Ви, показала имението на кмета на Пазарджик Тодор Попов и твърденията му, че не притежава луксозна собственост, се появиха нови информации за условията, в които той и близките му живеят

Би Ти Ви получи сигнал, че семейството на кмета на Пазарджик живее в луксозен затворен комплекс с басейн в столичния квартал "Витоша". Цените на имотите тук започват от 900 евро на квадрат.

Виж още: Кметът на Пазарджик отглежда краставици в "селска къща" за 1,5 млн. лв.

Според сигнала семейството живее в два апартамента от по 100 квадрата и два гаража, като жилищата са обединени в едно. Справка в имотния регистър показва, че въпросните два апартамента с гараж са собственост на фирма "Заводски строежи" - Пазарджик.

Имам си лично пространство

На място Би Ти Ви прави проверка дали семейството на кмета е действителния ползвател. Откриват, че двата апартамента имат обща пощенска кутия. Портиерът потвърждава, че г-жа Силвия Попова живее на адреса.

От разговора по домофона се разбира, че съпругата на кмета ще се прибере в по-късно вечерта. Репортер на телевизията я търси по телефона, за да я попитаме при какви условия живее във фирмените апартаменти.

"Моля ви съответно да не ми нарушавате личното пространство и да звъните. Каквото има, има си разследващи органи те ще си установят. (...) И наистина не пристъпвайте натам, защото това вече е вече нарушение", е нейният коментар.

Неслучайна фирма с неслучаен собственик

Фирма "Заводски строежи" ПС изпълнява множество обществени поръчки за милиони левове в Пазарджик. Тя е построила автогарата в града, ремонтира улици, детски площадки, закупува апетитни общински имоти в Пазарджик.

Собственик на компанията е семейната фирма на д-р Михаил Тиков - притежател на най-голямата верига болници в България, между които е и "Софиямед".

Когато заплатата се окаже заем

Консултантът Стефан Стоянов, който управлява счетоводна и правна кантора, разтълкува счетоводните отчети на всички компании на семейството на кмета на Пазарджик. Той обръща внимание, че две от фирмите реализират печалби без никакви разходи.

"Две от фирмите имат нула разходи за дейността, нямат материални активи и реализират за този период само приходи в десетки хиляди лева всяка една от тях. (...) Това е възможно при специфични дейност, като комисионерски сделки", обясни Стоянов.

Друга особеност на тези две фирми е, че нямат персонал, нито офиси: "Нямат разходи за персонал, осигуровки, офиси, консумативи, суровини или каквито и да било други разходи".

Третата фирма - ТУМОРОУ, еднолична собственост на съпругата на кмета, също има необичайна бизнес практика, показва анализа на консултанта. Тя има едва 8000 приход от дейността си за последната отчетена година. Но е взела 100 000 лв. кредит, който е даден за заплати на собственика.

Или, иначе казано, г-жа Попова е взела фирмен заем, който си е дала като заплата, а фирмата остава на загуба със 100 000 лв.

"Ние в нашата практика, от 1992 г. работим, не сме имали такъв случай. Част от нещата са бих казал необичайни. Приходите са 8000, кредитът е 100 000. Странното тук е нещо друго - че тя има нула разходи, освен разходите за заплати. Нула активи, нула разходи, малко необичайно изглежда", откровен бе Стоянов.

Би Ти Ви пита г-н Стоянов има ли банка, която да отпусне 100 000 лв. заем на фирма с 8000 приходи и има ли финансова институция, която би одобрила кредита да се изразходи за заплата на собственика: "Възможно е било да са дадени гаранции от трети лица за кредит и това няма как да се види от тези документи".

Счетоводителите откриват и един доход от 2012 г., чиито източник не е ясен - заплата на г-жа Попова от над 200 000 лв., изплатено от друго дружество, което не е нейно.

Виж още: Тодор Попов: Един зловещ сценарий срещу мен и общината

Източник: Би Ти Ви