Програмата от 20 до 28 юни показва красотата на родопските поляни и богатството на селските традиции, като съвпада и с празника Еньовден

Третото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите включва пъстра китка от събития, които се разгръщат в първите дни на лятото (20-28 юни) в шест смолянски села: Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда

Организаторите (сдружение "Екоорганизация - Родопи" и местните читалища) го адресират както към любителите на дивата природа, така и към почитателите на родопската култура и фолклор.

Богата програма разкрива значимостта на дивите цветя във всичките им аспекти - цветята като символ и част от древни ритуали, като билка, като аромат, като храна, като вдъхновение за изкуството и като извор на естетическа наслада.

Родопите се отличават с богатство от диви цветя, много от които лековити и ароматни. Планината е убежище на много интересни и красиви растения, част от които са открити за първи път именно тук и са станали съименници на планината - по стара ботаническа практика сред учените.

Над 20 са видовете, носещи в латинското си определение името на планината. Сред тях са родопските теменужка и великденче, родопското еньовче, родопския крем, родопските люцерна и ръж, родопско омразниче, родопско омайниче, родопска горска майка.

За много от тези цветя ще разкажат специалистите, които ще водят четирите ботанически тура по време на фестивала, а фотокурсове разкриват тайните на сполучливата фотография сред природата.

Неслучайно дните на фестивала са свързани и с празника Еньовден - 23 юни. Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден.

На 23 юни призори на поляните над село Горна Арда заедно с участничките от клуб "Хоро" - Смолян, гостите на фестивала могат да посрещнат изгрева на слънцето и да берат окъпани от роса магически билки. Според народните вярвания който види на този ден изгряващото слънце и се окъпе в росата, притежаваща вълшебна сила, ще е здрав през цялата година.

След ритуала в село Горна Арда започва празник по случай Еньовден, включващ изложба и дегустация на местни кулинарни специалитети, базар на билките, изложба на занаятчийски изделия и веселба по родопски.

На същата дата в центъра на село Арда, където се провежда Базарът на билките, жителите на селото ще демонстрират своето гостоприемство, като поднасят топли мекички със сладко от горски плодове и билкови напитки.

В програмата на фестивала са включени и два събора. На 20 юни жителите на село Могилица канят на Празник на народното творчество и занаятите, който представя местния бит, традиции, обичаи и занаяти.

На 27 юни в центъра на село Смилян самодейци мерят талант в надиграването и надпяването на фолклорния събор "Изворен глас", а пак там на 21 юни е организиран и детски празник.

В почивните дни арт ателиета ще запознаят деца и възрастни с техниките квилинги плъстене, с които могат да се правят и декорации с цветя.

Програмата на фестивала включва и станали вече традиционни преходи: велотур до изворите на река Арда, поход до връх Ком и приключения в каньона Гарга дере.

Петдневен курс по ароматерапия ще запознае любителите на природната козметика с приложението на билките и цветята.

Село Сивино ще представи своите древни техники за месене на царевичен хляб, а село Кошница - запазените си умения за предене на вълна и плетене на колани.